Tarihi Şahsiyetler

Karl Liebknecht Kimdir, Hayatı, Dönemi, Eserleri, Hakkında Bilgi

LIEBKNECHT, Karl (1871-1919)

Alman siyaset adamı. Almanya Komünist Partisi’nin kurucularındandır.

13    Ağustos 1871’de Leipzig’de doğdu, 15 Şubat 1919’da Berlin’de öldü. Alman sosyalist hareketinin önde gelen temsilcilerinden Wilhelm Liebknecht’in oğludur. Gençliğinde doğayla, şiirle, güzel sanatlarla ve müzikle ilgilendi. Leipzig ve Berlin üniversitelerinde hukuk ve politik iktisat öğrenimi gördü, felsefe doktoru oldu. 1893-1894 yıllarında Potsdam’da İmparatorluk Öncü Muhafızları Birliği’nde askerliğini yaptıktan sonra Westfalya’da avukatlığa başladı. 1898’de Berlin’e döndükten iki yıl sonra SPD’ye (Sozialdemokratische Partei Deutschlands-Almanya Sosyal Demokrat Partisi) katıldı. 1904’te Königsberg’ deki bir mahkemede Çarlık Rusyası’na gizli olarak sosyalist propaganda malzemesi sokmaktan yargılanan Doğu Prusya köylülerinin savunmasını üstlendi.

Rusya’da 1905 Devrimi’nin gerçekleşmesinden sonra partinin 1905 Jena Kongresi’nde siyasi kitle grevinin işçi sınıfının en önemli mücadele aracı olduğunu savundu. Partinin çoğunluğu tarafından benimsenmeyen bu görüş, partinin bölünmesiyle sonuçlanacak görüş ayrılıklarının en önemlilerinden biri oldu.

1907’de Stuttgart’ta Sosyalist Gençlik Enternasyonalinin kurucuları arasında yer aldı ve 1910’a değin örgütün başkanlığını yürüttü. 1907’de yayımlanan Militarismus und Antimilitarismus (“Militarizm ve Antimilitarizm”) adlı broşüründe emperyalizmin belirleyici özelliklerinden biri olarak tanımladığı militarizmin yapısını inceledi ve antimilitarist propagandanın önemine dikkat çekti. Aynı yılın sonunda bu kitap nedeniyle yargılanarak 18 ay hapis cezasına mahkûm oldu. Silezya’da Glaz’daki cezaevindeyken Berlin’den Prusya Eyalet Meclisi’ne üye seçildi.

İlgili Makaleler