Tarihi Şahsiyetler

Karaca Ahmet Hz. Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Karaca Ahmed. Abdalân-ı Rûm zümresine mensup Türkmen dervişi ve halk hekimi.

Orhan Gazi devrinde yaşadı. Rivayete göre Acem diyarında hükümdarlıkyapan Süleyman el-Horasânî’nin oğludur. Başlangıçta zevk ve safa İçinde bir hayat sürerken bir vesileyle dervişliğe yönelmiş, Anado­lu’ya gelerek Geyve Akhisan’nın fethine katılmış, fetihten sonra da buraya yerleşmiştir.

Haa Bektaş Vilâyetnamesi’nde Ka­raca Ahmed’in Anadolu erenlerinin göz­cüsü ve Sivrihisarlı Şeyh Nûreddin’in mü­ridi olduğu ifade edilmektedir. Vilâyetnâmeye göre Hacı Bektâş-ı Velî Anadolu’ya geldiğinde Karaca Ahmed Anadolu’da bu­lunuyordu ve Fatma Bacı’nın uyarısıyla Hacı Bektaş’ın Sulucakarahöyük’te oldu­ğunu yanındakilere bildirmişti. Bazı kera­metlerini gördükten sonra yanına gide­rek kendisine intisap eden Karaca Ahmed’in Hacı Bektaş ile karşılaşması sıra­sındaki olaylar, Orta Asya şaman gelene­ğinde yer alan olağan üstü güçlere sahip olma ve vahşi hayvanları itaat altına al­ma gibi motifleri yansıtması bakımından önemlidir.

Saruhanoğullan’na ait bir vakfiyede Ka­raca Ahmed’in 1371 yılında hayatta oldu­ğu kaydedilmektedir. Bu durumda onun Hacı Bektaş’la görüşme­si pek mümkün görünmemektedir. Ayrı­ca Hacı Bektaş’ın 1240’ta Babaîler isyanı sırasında kardeşi Menteş ile birlikte Ana­dolu’ya geldiği düşünülürse Karaca Ahmed’in ondan önce Anadolu’ya gelip Hacı Bektaş’ın Anadolu’ya gelişini haber verdiğine dair rivayetlere şüpheyle bakmak gerektiği ortaya çıkar.

Orhan Gazi döneminde Bizanslılarda ya­pılan Palekanon savaşından sonra Üskü­dar’a gelerek bugün kendi adıyla anılan türbe ve mezarlığın bulunduğu bölgeye yerleşen Karaca Ahmed burada kurduğu tekkede çok sayıda mürid yetiştirmiş, tekkesi Osmanlı – Bizans sınırında bir tam­pon bölge görevini üstlenmiştir. Dönemin önemli şahsiyetlerinden birinin gözlerini tedavi ettiği ve karşılığında birçok arazi­nin mülk olarak kendisine vakfedildiği ri­vayet edilmektedir. Osmanlı toprakların­da büyük şöhrete kavuşan ve tarihçi Âlî Mustafa’nın ifadesiyle Rum abdallarının “kutb-ı nâmdâr”ı haline gelen Karaca Ah­med Balkanlar’da çok defa Aziz George ile özdeşleştirilmiş. bunun sonucunda hıristiyan halk onu ve dolayısıyla İslâmiyet’i kolayca benimse­miştir.

İlgili Makaleler