Filozof Biyografileri

Kapila Kimdir, Hayatı, Felsefesi, Eserleri, Hakkında Bilgi

KAPİLA (İÖ 9.yy) Hintli filozof. Tek yaratıcı varlığın doğa olduğu görüşünü savunmuş, us ilkelerine dayalı bir varlık anlayışı geliştirmiştir.

Birtakım söylencelere karışan yaşamı konusunda ayrıntılı bilgi yoktur. Adının Mahabharata ve Bhagavata Purana gibi eski kaynaklarda geçen tanrısal kişilerle birlikte anılması gerçek kişiliğinin aydınlığa kavuşmasını önlemiştir. Kimi kaynaklara göre İÖ 12.yy, kimilerine göre İÖ 6.yy’da yaşamıştır. Ancak, ondan kalan Sutra (“Özdeyişler”) diye anılan yazılarının incelenmesinden, kullandığı felsefe kavramlarından İÖ 9.yy’da yaşadığı sonucu çıkarılmaktadır. Kapila’nın olduğu kesinlik kazanan 144 dizelik özdeyiş biçimindeki şiirden, onun doğa, tin, bilgi, insan, evren, algı, bilinç, yaratılış gibi sorunlar üzerinde durduğu, bunları pancasikha (beş ilke) adı verilen bir öğreti bütünlüğü içinde açıklamaya çalıştığı anlaşılmaktadır. Son yıllarda, Kapila üzerinde sürdürülen karşılaştırmalı çalışmalarla, ondan kalan yazılara, başka yazıların karıştığı, onun kimi yazılarının da başkalarının sanıldığı, ortaya konmuştur.

Kapila, Hint felsefesinin temel ilkesi sayılan, samkhya (sayı, usavurma, us) öğretisinin kurucusudur. Bu öğretiye göre felsefeyi ilgilendiren bütün sorunların çözümünde başlıca öğe us ve usavurmadır. Felsefenin temel sorunları arasında en önemlileri doğa, anlık ve bilinçtir.

İlgili Makaleler