Nedir ?

Kansızlık/Anemi Nedir, Nedenleri, Hakkında Bilgi

Anemi, yani halk arasında bilinen adıyla “kansızlık“, toplam eritrosit sayısının azalması veya eritrositlerın içindeki hemoglobin miktarının azalması veya her ikisinin birlikte olması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Eritrositler için demir, folik asit ve B12 vitamini çok önemlidir. Demir eksikliğinde demir eksikliği anemisi oluşabilir. Bu durumda eritrositler normalden daha küçük olurlar ve görevlerini tam ve başarıyla yerine getiremezler. Folik asit ve B12 vitamini eksikliğinde ise eritrositler normalden daha büyük olur ve görevlerini yerine getiremezler, bu durum megaloblastik anemi olarak adlandırılır.

Demir eksikliğinde görülen eritrositler hipokrom mikrositer görünümdedir. Folik asit ve vitamin B12 DNA yapımına katıldığından eksikliklerinde eritrosit boyutları daha büyük olur.

Göreceli olmakla birlikte, genelde her ülke için belirli bir ortalama vardır ve bunun altındaki hemoglobin düzeyi anemi kabul edilmektedir. Hemoglobin alyuvarlarda bulunur ve kana kırmızı renginini verir ayrıca hemoglobin demir içeren bir proteindir.

Hemolitik anemi nedenleri

  1. Ekstrakorpuskular (eritrosit dışı) nedenler: Protez kapaklar (açılıp kapanması sırasında hemolize yol açarlar), deb hemanjiomlar ve DIC de fibrin lifler eritrositleri keser ve fragmante eritrositlor periferik yaymada gözlenir, kemoterapötik ilaçlar ya da zehirlenmelerdede toxic hemoliz oluşabilir.
  2. Corpuskular (eritrosit ile ilişkili) nedenler:
  • a) Membran defektleri
  • b) Enzim defektleri
  • c) Hb sentez bozuklukları

İlgili Konu

  • Demir eksikliği anemisi