Tarihi Şahsiyetler

Kamil Şamun Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

ŞAMUN, Kamil (1900 – 7 August 1987)

Lübnanlı siyaset ve devlet adamı. 1952-1958 arasında devlet başkanlığı yapmıştır.

3 Nisan 1900’de Beyrut’ta doğdu. Maruni Hıristiyan topluluğundandır. Hukuk öğrenimi görerek 1924’te avukat oldu. 1934’te parlamentoya girdi. 1938’de maliye bakanlığı, 1943-1944 yıllarında da içişleri bakanlığı yaptı. Daha sonra Londra’ya elçi olarak gönderildi ve 1946’da Birleşmiş Milletler’de Lübnan heyetine başkanlık yaptı.

Önceleri Bişara el-Huri’nin ve Lübnan’ın Arap dünyası içinde yer almasını savunan Anayasal Blok hareketini destekleyen Şamun, 1947’de el-Yafi hükümetinde maliye bakanlığı, daha sonra da Riyad Sulh hükümetinde içişleri bakanlığı yaptı. 1949’da Bişara el-Huri anayasada yapılan değişiklikle ikinci kez devlet başkanı seçilince muhalefete geçti. 1952 yazında ordunun da desteğiyle Huri’yi istifaya zorladı ve Eylül 1952’de devlet başkanlığına seçildi. İzlediği Batı yanlısı ve ayrımcı siyaset hoşnutsuzluklara yol açtı ve 1958 Mayıs’ında bir iç savaşın başlamasına neden oldu. Bunun üzerine ABD’yi müdahaleye çağırdı. Bu olay uluslararası bir bunalım doğurduğundan devlet başkanlığından çekilip yerini ordu başkomutanı Fuad Şihab’a bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra aşırı sağcı ve Batı yanlısı Liberal Milliyetçi Parti’yi kurdu. Giderek etkinliğini yitirdiği için bir süre siyasetten uzaklaştı.

1960 ortalarında Falanjistler’in önderi Pierre Cemayel ve Ulusal Blok’un önderi Raymond Edde ile oluşturduğu “üçlü ittifak”la yeniden sahneye çıktı. Ancak iç çekişmeler yüzünden hükümete girme çabaları boşa çıktı. Lübnan’daki iç savaş ortamının tırmandığı 1975-1976 yıllarında Müslüman topluluğa ve Filistinliler’e karşı girişilen kıyımda önemli bir rol oynadı. Bu dönemde kısa aralıklarla başbakan yardımcılığı, içişleri bakanlığı, posta, telefon ve haberleşme bakanlığı, dışişleri bakanlığı ve içişleri bakanlığı görevlerinde bulundu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi