Edebi Şahsiyetler

Kaj Munk Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MUNK, Kaj (1898-1944)

Danimarkalı oyun yazarı ve rahip. Adını dinsel oyunlarla duyurmuştur.

Kaj Harald Leininger Munk 13 Ocak 1898’de Maribo’da doğdu, 4 Ocak 1944’te Silkeborg yakınlarında öldü. Önce din öğrenimi yaptı, sonra Kopenhag Üniversitesi’ne devam etti. 1924’te Jutland bölgesinin kıyı kesiminde bir yöreye rahip olarak atandı. Kopenhag’da sahneye konan ilk oyunu En idealist olumsuz eleştiriler aldıysa da Munk üç yıl sonra, 1931’de yazdığı Cant ile üne kavuştu. Koşukla yazdığı bu yapıtta VIII.Henry ile Anne Boleyn’in yaşamını ele almıştı. En iyi yapıtlarından olan Ordet’i (“Tanrı Buyruğu”) 1932’de yazdı. Tanrısal mucizeleri konu alan bu yapıt daha sonra sinemaya da uyarlandı.

Munk oyunlarında genellikle, gücünü kanıtlamak için Tanrı’ya karşı gelen, ancak sonunda kaçınılmaz bir yenilgiye uğrayan güçlü bir kişiyi ele alır. 1930’lardaki bazı yapıtlarına dayanılarak Hitler ve Mussolini’ye yakınlık duyduğu ileri sürülmüştür. Oysa 1938’de yazdığı ve Hitler dönemi Almanya’sını anlatan Han sidder ved smeltediglen’de Yahudi kıyımını yermiş, II.Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Danimarka’yı işgali sırasında ise dinsel telkinleriyle birçok kişinin direnişçilere katılmasını sağlamıştır. Direnişi destekleyen bir de oyun yazmıştır. Bu yüzden, önce oyunları yasaklanmış, sonra da Gestapo tarafından öldürtülmüştür. Oyunlarının dışında 1942’de yayımlanan bir anı kitabı, gezi kitapları, denemeleri ve şiirleri vardır.

•    YAPITLAR (başlıca): Oyun: En idealist, 1928; Cant, 1931; Ordet, 1932, (“Tanrı Buyruğu”); Sejren, 1936, (“Zafer”); Han sidder ved smelteaiglen, 1938; Niels Ebbesen, 1942. Anı s. Foraaret saa sagte kommer, 1942, (“Bahar Usulcacık Gelir”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler