Tarihi Şahsiyetler

Kaim Biemrillah (Fatımi halifesi) Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

KAİM (893-946) Fatımi halifesi. Mısır’ı ele geçirmeye çalışmıştır.

Doğum yeri bilinmiyor. 18 Mayıs 946’da Sûsa’da (Kuzey Afrika) öldü. Asıl adı Ebu’l-Kasım Muham-med’dir. Fatımiler’in ilk halifesi Ubeydullah el-Mehdî’nin oğludur. Veliahtlığı sırasında Kuzey Afrika’da ayaklanan Kilâme kabilesine karşı gönderildi. Ardından Trablus’taki ayaklanmayı bastırarak 912’de burayı ele geçirdi.

Mısır’ın fethiyle görevlendirilince 914’te Fatımi komutanı Hubâse b.Yusuf ile birlikte İskenderiye’ye girdi. Ama, Abbasiler’in Mısır’a gönderdiği yardımcı güçleri tarafından büyük yenilgiye uğratıldı. İkinci kez giriştiği Mısır seferinde de başarı gösteremedi. 921’de ordusunu geri çekmek zorunda kaldı. 927’de Mağrıb halkını ayaklandıran Muhammed b.Hazar’ın üstüne gitti. Ayaklanmayı bastırıp geri döndü.

4 Mart 934’te babasının ölümü üzerine el-Kaim bi-Emrillah sanı ile tahta çıktı. 935’te üçüncü kez Mısır’ı alma girişiminde bulundu. Zeydun komutasındaki güçleri Mısır’a gönderdi. İskenderiye alındı; ama ordu Mısır valisinin güçlerince bozguna uğratıldı. Kaim, Kuzey Afrika’da hızla güçlenen, Sünni inançlara bağlı Ebu Yezid’le yaptığı savaş sırasında hastalanarak öldü. Yerine oğlu ei-Mansur geçti.

Kaim, Fatımi ilkelerine bağlı koyu bir Şii idi. Şiilik’i yaymak ve kabul ettirmek için babasından daha sert davranmıştır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler