Tarihi Şahsiyetler

Kadri Raşit Anday Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ANDAY, Kadri Raşit (1875 – 1949)

Türk hekim. Çocuk hastalıkları alanında Türkiye’nin ilk uzmanlarındandır.

İstanbul’da doğdu, aynı kentte öldü. Askeri eczacı Mehmed Raşit Paşa’nm oğludur. Ortaöğrenimim SoğukçeşmeAsken Rüştıyesı’nde ve Çengelköy’ deki askeri idadide tamamladıktan sonra Gülhane Askeri Tıbbiyesi’ne girdi. Üçüncü sınıftayken Fransa’ya giderek Paris Tıp Fakültesi’nde çocuk hastalıkları, fizyoloji, iç ve dış hastalıklar alanında ünlü hekimlerin derslerini izledi. 1901’de diplomasını alıp İstanbul’a dönünce, Mülkiye Tıbbiyesi’nde fizyoloji dersleri vermeye başladı ve aynı yıllarda bir çocuk polikliniği kurdu. 1908’den sonra, Şişli Çocuk (Etfal) Hastanesi’nin Iç Hastalıkları Kliniği’nde şef ve 1917’de kurulan Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümü’nde profesör oldu. 1933 Üniversite Reformu sırasında öğretim görevinden emekliye ayrılan Anday, 1945’e değin Beyoğlu Belediye Hastanesi’nin Çocuk Hastalıkları Bölümü’nde çalıştı.

1917’ye değin Türkiye’de çocuk hastalıkları ayrı bir uzmanlık dalı olarak ele alınmamıştı. Çocuk hastalıklarıyla genellikle iç hastalıkları hekimleri, süt çocuklarıyla ise kadm-doğum hekimleri ilgileniyordu. Kadri Raşit, Dr. Besim Ömer (Akalın) ile birlikte bu alanın Türkiye’de öncülüğünü yaptı. Araştırmaları yurt dışında çeşitli tıp dergilerinde yayımlanmıştır.

•    KAYNAKLAR: İ.H. Alantar, “Prof. Kadri Raşit Anday”, İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, (12), 1949; M.O. Uzman, “Kadri Raşid Paşa”, İstanbul Seririyatı, (31), 1949.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi