Edebi ŞahsiyetlerFelsefe Yazıları

Jules Verne Kimdir Hayatı, Edebi Kişiliği Eserleri

Jules Verne. Fransız romancı (D. 1828,  Nantes – Ö. 24 Mart 1905, Amiens). Tam adı Jules Gabriel Verne’dir, Türkçe okunuş (Jül Gabriel Vern).

Paris’te hukuk tahsil ettikten sonra edebiyat ve tiyatro ile meşgul oldu. İlk başarılı oyunu Alfonse Dumas’ın himâyesinde 1850’de sahneye konmuştur.

Yazılarında, yaşadığı yıllarda hayretle karşılanan ve gerçekleşmesi imkânsız görülen konuları işlemiştir. Edebiyatta bilim-kurgu roman çeşidinin ilk temsilcisi sayılır.

Tiyatro eserleri yazmakla başladığı yazı yaşamında 1863’te yayınladığı Cing semaines en ballon (Balonda Beş Hafta) isimli romanı kendisine büyük bir ün sağladı. Orta Afrika üzerinde balonla yapılan bir heyecanlı yolculuğun anlatıldığı romanın büyük ilgi görmesi üzerine ilmî buluş ve yeni coğrafi keşiflerle ilgili bir takım romanlar yazmaya koyuldu. 1864’te Voyage au centre de la terre (Arzın Merkezine Seyahat), bir volkanın kraterinden içine inen bir bilim adamı, yeğeni ve rehberlerinin macerası konu alıyordu. Ertesi yıl yayınladığı De la terre a la lune (Aya Seyahat) ve 1870’te yayınladığı Autour de la lune (Ayın Etrafında), maceraperest iki Amerikalı ile bir Fransızın uzay yolculuğu anlatılıyordu. 1874’te yayınladığı L’Île mystérieuse (Esrarlı Ada) bir adada bulunan insanların köle gibi çalıştırılmalarını konu alır. 1883’te yayınladığı Kéraban-le-Têtu (İnatçı Keraban) romanında, Keraban Ağa’nın on paralık vergiyi ödememe inadıyla İstanbul’dan başlayan zorlu Karadeniz yolculuğu anlatılır.

edebi_sahsiyetler/jules-verne” 196″ 217″

En önemli iki eserinden biri sayılan Vingt mille lieues sous les mers (Deniz Altında Yirmi Bin Fersah) kaptan Nemo’nun Nautilus adlı denizaltı seyâhatini anlatırken,  Le tour du monde en guatre-vingts jours (Seksen Günde Devri Âlem) iddia üzerine gerçekleşen macera ve heyecan dolu bir seyâhati anlatan romanlardır.

Bilim merakı ve araştırmacılığıyla devrinin bilimsel ve teknolojik gelişmelerini yakından takip eden Jules Verne, bu titiz çalışmalarının sonucu olarak, romanlarında enteresan ve göz kamaştırıcı fikirler ve öngörüler ortaya atmış ve bilimsel roman çığırını açmıştır. Romanlarında bahsettiği öngörülerin bâzıları çok sonraları gerçekleşen Jules Verne’nin kitaplarında şimdi kullanılan radyo, televizyon ve roketler işlenmiş ve o zaman için saçmalık olan bu âletler gerçek olmuşlardır.

Eserleri tam 148 dile çevrilen ve 20.yüzyılın en çok okunan yazarlarından olan Jules Verne’nin bir çok romanı defalarca sinema filmlerine konu olmuştur.

İlgili Makaleler