Kimdir

Judah Philip Benjamin kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Judah Philip Benjamin kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1811-1884) ABD’li hukukçu ve devlet adamı. ABD İç Savaşı sırasında Birleşik Gü­ney Devletleri’nde bakanlık yap­mıştır. 6 Ağustos 1811’dc Batı Hint Adalarinda St. Thomas’da İngiliz vatandaşı olarak doğdu, 6 Mayıs 1884’te Paris’de öldü. Küçük yaşta ailesiyle birlikte ABD’ye yerleşen Benjamin, Yale College’da öğrenim gördü. New Orleans’da hukuk okuduktan sonra 1832’de Louisiana Barosu’na kabul edildi. Ticaret Hukuku’nda uz­manlaşarak bu alanda ünlü bir avukat oldu. 1842’de Louisiana Yasama Meclisi’ne girdi. 1852’de ve 1858’de iki kez ABD Senatosu’na seçilen Benjamin, Yahudi olduğunu açıkça ifade eden ilk senatördür. Senatoda Güney yanlısı hizibin önderi olarak sivrildi ve köleliğin sürdürülmesinden yana konuşmalarıyla tanındı.

1861’de aralarında Louisiana’nın yer aldığı altı Güney eyaleti ABD’den ayrılınca senatodan çekildi. Missisippi Eyaleti’nden Jefferson Davis’in başkanlı­ğında kurulan bağımsız konfedere hükümette adalet bakanı oldu. Kısa bir süre sonra Davis tarafından savaş bakanlığına getirildi. Yanlış bir savaş stratejisi izlediği ve Güney’in Kuzey karşısında yenilgiler almasına yol açtığı gerekçesiyle Konfederasyon Kon­gresince suçlandı ve savaş bakanlığından ayrıldı.

1862’de Davis tarafından dışişleri bakanlığına getirildi. Konfedere hükümetin yabancı ülkelerce tanınması konusundaki çabaları sonuçsuz kaldı.

İç savaşın sonuna doğru zenci kölelerin konfede­rasyon ordusunda savaşa sürülmeleri ve savaşa katılanların daha sonra serbest bırakılmaları doğrultusun­daki öneri Güneyli beyazların tepkisine yol açtı. İç savaş, Güney’in yenilgisiyle sonuçlanınca İngiltere’ye kaçtı. 1866’da Baro’ya kabul edildi ve mesleki başarısıyla ün kazandı. 1872’de kralın dava vekili oldu. Treatise on the Law of Sale of Personal Property (“Özel Mülkiyetin Devri Hukuku Üzerine Tez”) adlı kitabı, İngiltere ve ABD’de uzun yıllar kullanıldı.

YAPITLAR:

Treatise on the Lavı of Sale of Personal Property, 1868, (“Özel Mülkiyetin Devri Hukuku Üzeri­ne Tez”).

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 15. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler