Tarihi Şahsiyetler

Juan Manuel de Rosas Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

ROSAS, Juan Manuel de (1793-1877) Arjantinli devlet adamı. 1835-1852 arasında ülkesini yönetmiştir.

30 Mart 1793’te Buenos Aires’te doğdu, 14 Mart 1877’de İngiltere’de Southampton’da öldü. İspanyol kökenli zengin bir ailenin oğlu olan Rosas, sınırlı bir öğrenim gördü. Buenos Aires’in İngilizler tarafından işgali sırasında gönüllü olarak orduya katılarak İngilizler’e karşı savaştı. 1820’de eyalet ordusu komutanlığına atandı. Devlet başkanı Bernardino Rivadavia’nın istifası üzerine eyalet yönetimini üstlenen Manuel Dorrego’nun merkezi bir yönetimi savunan general Lavalle tarafından devrilip öldürülmesi üzerine, Federalistler’in önderliğini üstlenerek Lavalle’e karşı silahlı mücadeleye girişti. Lavalle’i yenilgiye uğratarak onun dağıttığı meclisi yeniden toplayan Rosas, Aralık 1829’da meclis tarafından eyalet valiliğine seçildi. Üç yıllık valilik döneminin sonunda görevi devrederek güneyde Kızılderililer’e karşı sefere çıktı. Seferden başarıyla dönerek, 1835’te meclisin önerisi üzerine geniş yetkilerle yeniden eyalet valisi oldu.

Rosas, diğer 12 eyaletin önderliğini tanıması üzerine Buenos Aires’in hükümet merkezi olduğu ve dış ilişkileri yürüttüğü, buna karşı her eyaletin kendi iç işleyişinde özerk olduğu bir konfederasyon oluşturdu. 1835’te, Avrupa’nın iktisadi üstünlüğüne son vermek ve sanayileşmeyi hızlandırmak amacıyla, korumacı bir gümrük sistemi kurarak ithalatı kısıtladı. Öte yandan, ülke içinde muhalefeti baskı altına alarak otoriter bir yönetim kurdu. 1837’de muhaliflerini destekleyen Bolivyalı Andres Santa Cruz’u kuzeydeki Tucuman Eyaleti ile işbirliği yaparak yenilgiye uğrattı. 1838’de Buenos Aires limanını ablukaya alan Fransızlar’ın desteği ile başkaldıran Laval-le’ı yenilgiye uğrattı. Daha sonra, Umguay ’ a verilmiş olan bağımsızlığı tanımayarak, muhaliflerinin sığındığı Uruguay’ı ve Bolivya’yı konfederasyon toprakları içine kattı. Uruguay’ın başkenti Montevideo’nun kuşatılması üzerine, 1845’te, Fransa ve İngiltere, Arjantin limanlarını ablukaya aldı. Bunun üzerine Rosas, Uruguay’dan çekildi, Avrupalılar da 1848’de ablukayı kaldırdılar.

Mayıs 1851 ’de, Entre Rios Eyaleti Valisi Justo Jose Ur-quiza, Umguay ve Brezilya ile ittifak yaparak ve Fransızların desteğini alarak Rosas’a karşı ayaklandı. Şubat 1852’de, Buenos Aires yakınlarında, Monte Casero’da, Urquiza’nın ordusuna yenilerek İngilizler’e sığındı ve yaşamının geri kalan bölümünü İngiltere’de sürgünde geçirdi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler