Kimdir

Juan Jose Arevalo kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Juan Jose Arevalo kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: (1904) Guatemalalı devlet adamı. Cumhur­başkanlığı sırasında tarım reformu ve yeni bir çalışma yasası için uğraş­mıştır. 10 Eylül 1904’te Taxisco’da doğdu. Babası çiftçi, annesi öğretmendi. Ortaöğrenimini Guatemala City’ de tamamladıktan sonra Arjantin La Plata Üniversitesi’ne gitti. 1934’te doktora aldı. Guatemala Eğitim Bakanlığı’nda çeşitli görevler aldı. Avrupa ve Arjan­tin’de bulundu ve çeşitli üniversitelerde ders verdi. Pedagoji üzerine kitaplar yazdı.

Cumhurbaşkanı Jorge Ubico’nun, 1944’te bir darbeyle devrilmesinden sonra yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı oldu. Kendisini “ruhen” sosyalist olarak niteleyen Arevalo, altı yıllık görev süresi boyunca tarım reformu ve yeni bir çalışma yasası için uğraştı. Cumhurbaşkanlığı sırasında, özellikle sendi­kalarda, komünist ve sosyalist hareketler güç kazandı. Ancak Arevalo, resmi bir komünist partisinin kurul­masına izin vermedi.

Arevalo’nun Cumhurbaşkanlığı süresince varo­lan demokratik ve çoğulcu yapı solun güçlenmesi için ortam hazırladı; bunun bir sonucu olarak 1950’deki seçimlerde Arevalo’dan daha radikal bir sosyalist olan Arbenz Guzman iktidara geldi. Guzman’ın izlediği politika, ABD yönetimince desteklenen bir darbeye yol açtı. Honduras’ta üslenen yönetime karşı güçler 1954’te Guzman’ı devirince, o sırada elçi olan Arevalo sürgüne gitmek zorunda kaldı. 1963’te yapılacağı ilan edilen seçimlerde adaylığını koymaya karar vererek gizlice Guatemala’ya gitti; ancak yeni bir darbe olunca tekrar yurt dışına kaçtı. 1969’da sürgündeyken Şili elçiliğine atandı.

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 7. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

İlgili Makaleler