Tarihi Şahsiyetler

Joseph Story Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

STORY, Joseph (1779-1845)

ABD’li hukukçu. Amerikan hukuk sisteminin oluşmasında etkili olmuştur.

18 Eylül 1779’da Massachusetts Eyaleti’nde Marblehead’de doğdu, 10 Eylül 1845’te aynı eyalette Cambridge’de öldü. Harvard Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gördü. Hukuk stajını tamamladıktan sonra 1801’de baroya girdi. Ticaret ve denizcilik hukuku üzerine uzmanlaştı. Cumhuriyetçi Parti’ye (bugün Demokratik Parti) girerek, 1805’te Massachusetts Eyaleti Temsilciler Meclisi’ne seçildi. 1811’de henüz 32 yaşındayken, başkan James Madison tarafından ABD Yüksek Mahkemesi yargıçlığına atandı.

Federalist Parti yanlısı başyargıç John MarshalP ın merkeziyetçi eğilimine karşı mücadele edeceği düşünülerek bu göreve atanan Story, kısa bir süre sonra Marshall’la birleşerek, federal yönetimin gücünün artırılmasına yönelik kararlar alınmasında etkili oldu. 1816’da Yüksek Mahkeme’nin aldığı kararların yüksek eyalet mahkemeleri üzerinde bağlayıcı olmasını öngören bir kararın alınmasını sağladı. Marshall’ la birlikte, kutsal olarak gördüğü mülkiyet hakkının ve şirketlerin devlet müdahalesinden korunması, ticaretle özel girişimin ulusal düzeyde genişlemesi için çaba harcadı. 1829’da Harvard Üniversitesi’ne profesör olarak girdikten sonra iki görevini birlikte sürdürdü. 1835’te Marshall’ın ölümünden sonra, yaklaşık bir yıl başyargıçlığa vekâlet etti.

Story, hem yargıç hem yazar olarak, Amerikan hukuk sisteminin oluşmasına katkıda bulunan önde gelen isimlerden biri olarak kabul edilmektedir. Amerikan anayasa hukuku henüz oluşum halindeyken, Yüksek Mahkeme yargıçlığına getirilmesi, kamu hukukunun önemli ilkelerini oluşturan kararların alınmasına katılmasını olanaklı kılmıştır. İngiliz geleneksel hukuku üzerine yaptığı denemeler ve yorumlarla James Kent ile birlikte Amerikan geleneksel hukukunun sistemleştiriimesinde, en çok çabayı harcayan hukukçulardandır. Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak ABD’de hukuk eğitiminin ana hatlarının belirlenmesine öncülük etmiş, Amerikan hukukunun
temel konuları üzerine yaptığı yorumlar, verdiği derslerin notlan bir dizi kitapta bir araya getirilmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Commentaries on the Law of Bailments, 1832, (“Kefalet Hukuku Üzerine Yorumlar”); Commentaries on the Constitution of the United States, 3 cilt, 1833, (“Birleşik Devletler Anayasası Üzerine Yorumlar”); Commentaries on the Conflict of Laws, 1834, (“Yasaların Çelişmesi Üzerine Yorumlar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi