Tarihi Şahsiyetler

Joseph McCarthy Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

McCARTHY, Joseph (1908-1957)

ABD’li devlet adamı. Soğuk savaş yıllarında solculara karşı yaygın bir suçlama kampanyası yürütmüştür.

Joseph Raymond McCarthy 14 Kasım 1908’de Wisconsin Eyaleti’ne bağlı Grand Chute’da doğdu, 2 Mayıs 1957’de Maryland Eyaleti’nin Bethesda kentinde öldü. 1935’te Marquette Üniversitesi’nde hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra Wisconsin Eyale-ti’nde avukatlık yapmaya başladı. 1940-1942 arasında gezici mahkemelerde üyelik yapan McCarthy, II. Dünya Savaşı sırasında donanmada görev aldı. Senatör La Folette’e karşı Cumhuriyetçi Parti’den adaylığını koyduğu 1946 seçimlerini kazanarak Senato’ya girdi.

McCarthy Şubat 1950’de yaptığı bir açıklamada elinde Dışişleri Bakanlığı’nda görevli 205 komünistin
listesi bulunduğunu iddia etmesiyle dikkatleri üzerinde topladı. 1938’de kurulan ve McCarthy’nin de içinde etkinlik gösterdiği Amerika’ya Karşı Çalışmaları Araştırma Komitesi’nin diğer tüm çalışmalarında olduğu gibi sanıkların sorguları televizyonda yayınlanarak büyük bir gösteriye dönüştü. İddiaların hiçbiri kanıtlanamadıysa da Dışişleri Bakanlığındaki görevlilerden birçoğu kamuoyu önünde suçlanarak işlerini kaybettiler. McCarthy, daha sonra suçlamalarını birlikte çalıştığı kişilerin soruşturulmasına karşı çıkan dışişleri bakanı Dean Acheson’a ve eski savunma bakanı George Marshall’e yöneltti. McCarthy kısa zamanda komünistlik suçlamasıyla yaygın bir baskı ve sindirme kampanyasının sürdürüldüğü dönemin simgesi durumuna geldi.

1952’de başkan Eisenhower’in desteğiyle yeniden Senato’ya seçilen McCarthy, 1953’te Senato Araştırma Altkomitesi başkanlığına getirildi. Bu dönemde denetimindeki radyo, televizyon ve basın aracılığıyla suçlama kampanyasını sürdürerek saldırılarını orduya yöneltti. Bu suçlamalar 22 Nisan-17 Haziran 1954 arasında televizyonda yayınlandı. Orduyu karşısına alması Cumhuriyetçi Parti içinde McCarthy’ye karşı tepkilerin doğmasına neden oldu.

1954’te Cumhuriyetçiler’in de oylarıyla Senato’ dan uzaklaştırılan McCarthy bu tarihten yaşamının sonuna değin siyasetten uzak kaldı.

•    KAYNAKLAR: J.Anderson ve R.W.May, McCarthy: The Man, the Senatör, the Ism, Eric Bentley (der.), 1952; R.Hofstadler, The Paranoid Style in American Politics, 1965; İhanet Yılları, 1975.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi