Tarihi Şahsiyetler

Joseph Kasavubu Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

Aralık 1957’de ilk kez belediye seçimleri yapıldı. İyi örgütlenmiş olan ABAKO, başkent Leopodville’ de (Kinşasa) büyük bir zafer kazanırken Kasavubu da Dendale belediye başkanı seçildi. Ocak 1960’ta Brüksel’de Kongolular’la Belçikalılar arasında yapılan yuvarlak masa toplantısına katılan Kasavubu, ülkenin bağımsızlığını kazanmasında önemli bir rol oynadı. Böylece 1884’te Berlin Konferansı’yla Belçika Kralı II.  Leopold’un kişisel egemenliğine bırakılmış olan Kongo, bağımsızlığına kavuşmuş oldu.

Aynı yıl yapılan ilk ulusal seçimlerde Kasavubu’ nun ABAKO’su Patrice Lumumba’nın önderliğindeki MNC’yi (Mouvement National Congolais-Kongo Ulusal Hareketi) yenilgiye uğratmasına karşın tek başına iktidar olamadı. Sonunda iki önder ortaklaşa bir yönetimde anlaştılar. Böylelikle Lumumba başbakan, Kasavubu’da cumhurbaşkanı oldu. Ancak bir kaç hafta gibi kısa bir süre içinde aralarında anlaşmazlıklar ortaya çıktı. Sorunların başında Kongo’nun Birleşmiş Milletler ile olan ilişkileri ve zengin maden yataklarına sahip Katanga’nın, bu bölgede güçlü olan Moiz Çombe başkanlığında bağımsızlığını ilan etmesi geliyordu. Bir bunalım sürecinin yaşanmaya başlandığı bu dönemde Kasavubu, çareyi ordu ile işbirliği yapmakta buldu ve askeri birliklerin komutanı albay Joseph Mobutu’yla birlikte 5 Eylül 1960’ta Patrice Lumumba’yı görevden uzaklaştırdı. Onun yerine Cyrille Adoula başkanlığında yeni bir sivil hükümetin işe başlamasını sağladı. Ama Lumumba’nın Katanga’ daki kuşkulu ölümü birçok Afrika devletinin Kasavubu’ya cephe almasına neden oldu.

1961-1964 arasında iktidarda kalan Kasavubu giderek güçlenen Çombe karşısında zor duruma düştü. Mobutu 1965 Kasım’ında bu kez Kasavubu’ya karşı bir darbe gerçekleştirerek tüm sivil politikacıları görevden uzaklaştırdı ve ülke yönetimini ele geçirdi. Ama daha sonra yeniden Kasavubu’yla barışma yoluna giderek ona senatoda bir onur sandalyesi verdi. Daha sonra Boma’daki çiftliğine çekilen Kasavubu orada öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler