Edebi Şahsiyetler

Josef Müller-Brockmann Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MÜLLER-BROCKMAN, Josef (1914)

isviçreli grafik sanatçısı. Kültürel ve toplumsal afiş türlerinin en başarılı uygulayıcılarındandır.

9 Mayıs 1914’te Rapperswil’de doğdu. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra Zürich’te, bir grafik sanatçısının atölyesinde bu sanat dalına yöneldi. 1936’da aynı kentte kendi adına bir atölye açtı. Buradaki ilk çalışmaları daha çok reklam, tanıtım, duyuru, afiş ve fotoğraf alanındaydı. 1939’da Zürich’te açılan İsviçre Ulusal Sergisi’nin düzenlemesine katıldı. 1942’den 1958’e değin çeşitli tiyatro ve bale topluluklarının Zürich, Kopenhag ve Münih’teki gösterilerinin dekorlarını hazırladı. 1953’te Hindemith’in Zürich’te sahneye konan Hin und Zürück (Gidiş-Dönüş) adlı operasının kuklalarını tasarladı. 1950’lerin sonlarına doğru R.P.Lohse, H.Neuburg ve C.Vivarelli gibi grafik sanatçılarıyla Neue Grafik (Yeni Grafik) adında bir dergi yayımlamaya başladı. 1963’te Almanya’ da Ulm Tasarım Yüksek Okulu’nda, 1966’ya değin Zürich’teki Uygulamalı Sanatlar Okulu’nda, 197Q’te Osaka’daki Sanat Üniversitesi’nde, 1972’de de Otta-wa’daki Carleton Üniversitesi’nde dersler verdi. Avrupa, ABD ve Japonya’nın önemli kentlerinde çok sayıda kişisel sergi açtı. Afiş ve kitap kapağı tasarımlarıyla çeşitli ödüller aldı. 1966’dan beri IBM’de (International Business Machines) tasarım danışmanlığı yapmaktadır.

Müller-Brockman heykel ve duvar resimleri de yapmakla birlikte, daha çok uyan, duyuru ve tanıtım amaçlı afişleriyle tanınmıştır. Kendi çektiği fotoğraflarla özgün harf tasarımlarını bazen denge, bazen de karşıtlık oluşturacak biçimde yan yana kullandığı bu yapıtları, çağdaş grafik sanatının gelişiminde etkili olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Kitap: Gestaltungsprobleme des Grafikers, 1961, (“Grafikçinin Tasarım Sorunları”); The History ofVisual Communication, 1961, (“Görsel İletişimin Tarihi”); Advertising Design, 1971, (“Reklam Tasarımı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler