Edebi Şahsiyetler

Jose Hernandez Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HERNANDEZ, Jose (1834-1886)

Arjantinli şair. Sığır çobanlarının yaşamlarını ele alan şiirleri Arjantin halk kültürünün parçası olmuştur.

10 Kasım 1834’te Buenos Aires yakınlarında bir çiftlikte doğdu, 21 Ekim 1886’da Belgrano’da öldü. On dört yaşında öğrenimini yarıda bıraktı, Buenos Aires’i terkederek Arjantin’in uçsuz bucaksız ovalarında sığır çobanlarıyla (gaucho) birlikte yaşamaya başladı. Onların yaşam biçimini yakından tanıdı. 1863’te El Argentino adlı gazeteye girdi. 1869’da çıkardığı Rio de la Plata adlı dergi bir yıl sonra Cumhurbaşkanı Domingo Sarmiento tarafından yasaklandı. 1870’te Sermiento hükümetine karşı bir ayaklanmaya katıldı ve bu nedenle Brezilya’ya kaçmak zorunda kaldı. Daha sonra ülkesine döndü ve senatör oldu.

Hernandez, bir sığır çobanının yaşamını konu aldığı El gaucho Martin Fierro (“Sığır Çobanı Martin Fierro”) ve La vuelto de Martin Fierro (“Martin Fierro’nun Dönüşü”) adlı destansı şiir kitaplarıyla tanınmıştır. Kırsal kesimde yaşayan sığır çobanlarının uygarlıkla olan çelişkilerini ve yasadışılığa sürüklenişlerini ele alırken devletin onlar üzerindeki baskıcı siyasetini eleştirir. Uzun yıllar halk masallarına ve baladlara konu olan sığır çobanları, Hernandez’le birlikte şiire girmiş, bu şiirler çobanların kendileri tarafından da okunarak Arjantin halk kültürünün bir parçası haline gelmiştir.

Hernandez uzun bir süre sömürge edebiyatı niteliğini koruyan 19.yy Arjantin edebiyatının, yerel temalara ağırlık veren ulusal bir edebiyat niteliği kazanmasında etkili olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Şiir: El gaucho Martin Fierro, 1872, (“Sığır Çobanı Martin Fierro”); La vuelto de Martin Fierro, 1879, (“Martin Fierro’nun Dönüşü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi