Tarihi Şahsiyetler

Jose Batlle y Ordonez Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BATLLE Y ORDONEZ, Jose (1856-1929)

Uruguay’lı devlet adamı. İki kez cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

21 Mayıs 1856’da Montevideo’da doğdu, 20 Kasım 1929’da aynı yerde öldü. Babası 1868-1872 arasında Uruguay cumhurbaşkanlığı yapmış General Lorenz Batlle idi. Siyasal alanda ağırlığı olan bir aileden gelen Batlle, Montevideo ve Sorbonne üniversitelerinde eğitim gördükten sonra Uruguay’a dönerek siyasi yaşama atıldı. 1886’da El Dia adlı bir dergi yayımlamaya başladı. Dergisinde demokratik bir cumhuriyeti savunan Batlle, Latin Amerika ülkelerinin iktisadi dengesizliğini ve bununla ilintili olan siyasi yapıdaki askerileşme ve diktatörlük eğilimlerini eleştirerek Uruguay için demokratik ve bağımsızlıkçı bir yol önerdi.

Batlle, derginin yayıma başlamasından kısa bir süre sonra Uruguay’ın iki büyük partisinden biri olan Colorado Partisi’ne katıldı. 1890’da, Colorado Parti-si’nin demokratik yapıda bir kitle partisi haline dönüşmesi için bir kampanya başlattı ve 1893’te temsilciler meclisine, 1896’da da Montevideo’dan senatörlüğe seçildi. Kısa- bir süre sonra da senato başkanlığına ve Colorado Partisi’nin Milli Yürütme Kurulu başkanlığına getirildi. 1900’de cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduysa da seçimi kaybetti.

1903 seçimlerinde Batlle az bir farkla cumhurbaşkanlığına seçilince, muhalefetteki Blanco Partisi ile iktidar arasında iç savaşa yol açan bir sürtüşme doğdu. 1904’te başlayan iç savaş, 1905’te Batlle ve yandaşlarının yengisiyle sonuçlandı. İç savaşın ardından hemen seçimlere giden Batlle, bu seçimi de kazandı.

İlgili Makaleler