Tarihi Şahsiyetler

Jose Ballivian Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

BALLİVİAN, Jose (1805-1852)

Bolivyalı devlet adamı. 1841-1847 arasında devlet başkanlığı yapmıştır.

30 Kasım 1805’de La Paz’da doğdu, 16 Ekim 1852’de Rio de Janeiro’da öldü. Aristokrat bir İspanyol aileden geliyordu. Yerel okullarda eğitim gördü. Daha sonra Güney Amerika’da güçlenen bağımsızlık mücadelesini bastırmak amacıyla Alto Peru’da (Yukarı Peru) üslenen Ispanyol ordusuna girdi.

1820’de ise İspanyol ordusundan ayrılarak Simon Bolivar’ın önderliğini yaptığı bağımsızlık mücadelesine katıldı. 1825’te Yukarı Peru bağımsızlığını kazandı ve Bolivar’m anısını yaşatmak için Bolivya adını aldı.

Ballivian, 1836-1839 arasında Bolivya ve Peru’ nun bir konfederasyon halinde yönetilmesine karşı başlatılan ayaklanmanın önderleri arasında yer aldı. Ayaklanma amacına ulaşamadı ama, 1839’da Şili’nin müdahalesiyle konfederasyon dağıldı. Ballivian aynı yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerine katıldı, kaybedince başarısızlıkla sonuçlanan bir ayaklanma başlattı ve Peru’ya sürgüne yollandı. 1841’de Bolivya ile Peru’nun birleştirilmesi isteğiyle harekete geçen Perulu general Agustin Gamarra, Bolivya’yı işgal etti. Ballivian da kendi oluşturduğu ordunun başında Bolivya’ya girdi. 1841 Kasımı’nda Ingavi’de, Gamar-ra’nın ordusunu yenince Bolivya’nın ikinci büyük kurtarıcısı olarak karşılandı ve devlet başkam oldu.

Ballivian, 1846’da yeniden devlet başkanı seçildi. Ama ülke içinde huzursuzluklar başlamıştı ve birçok yerde ayaklanmalar oluyordu. Ballivian, iki yıla yakın bir süre boyunca muhalefeti baskı altında tuttu. 1847 ortalarında General Isidro Belzu ordunun büyük bölümünün desteğiyle ayaklandı. Ballivian, Aralık 1847’de başkanlıktan istifa etti ve Peru’ya kaçtı. Daha sonra Brezilya’ya gitti ve orada öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi