Tarihi Şahsiyetler

Jorge Eliecer Gaitan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GAITÂN, Jorge Elıecer (1902-1948)

KolombiyalI siyaset adamı. 1948’de öldürülmesi uzun yıllar süren şiddet olaylarına neden olmuştur.

26 Ocak 1902’de Bogota’da doğdu, 9 Nisan 1948’de aynı kentte öldü. Kolombiya Ulusal Üniversitesi’nde hukuk öğrenimi gördü. Daha sonra İtalya’ da ünlü Enrico Ferri’nin yanında ceza hukuku üzerine incelemeler yaptı. Ülkesine dönüşünde, Kolombiya Ulusal Üniversitesi’nde ceza hukuku profesörü oldu. 1924’te yayımladığı Las ideas socialistas en Colombia (“Kolombiya Üzerine Sosyalist Düşünceler”) ile adını duyurdu. Reformcu görüşleri nedeniyle Liberaller’le anlaşamayarak, Ulusal Devrimci Sol Birlik (Union Nacional Izquierdista Revolucionaria) partisini kurdu. Ancak, partinin kısa bir süre sonra dağılması üzerine, Liberal Parti’ye girdi.

Liberal Parti’nin radikal sol kanadının önderi olan Gaitan, Bogota kenti belediye başkanlığı ve milli eğitim bakanlığı görevlerinde bulundu. Gaitan, mecliste yaptığı bir konuşmada ABD firması Birleşik Meyve Şirketi’nin (United Fruit Company) sahip olduğu muz plantasyonlarındaki çalışma koşullarını eleştirdi. Santa Marta Bölgesi’ndeki muz plantasyonlarında meydana gelen 1929 grevinin nedenlerini inceleyen meclis araştırmasıyla, tarım işçilerinin desteğini kazandı.

1946 seçimlerinde Liberaller’in Gabriel Turbay’ı desteklemesi üzerine, seçimlere bağımsız aday olarak katıldı. Liberaller’in bölünmesi nedeniyle Muhafazakârların adayı M. O. Perez devlet başkanı oldu.

Seçimlerden sonra parti içindeki konumu güçlendi. Devlet başkanlığı seçimini kazanmasına kesin gözüyle bakılırken 19 Nisan 1948’de Bogota’da düzenlenen Amerikan Ülkeleri Konferansı sırasında öldürüldü. Açıklığa kavuşturulamayan ölümü Bogota’dan başlayarak tüm ülkeye yayılan, binlerce kişinin öldüğü “Şiddet Dönemi”nin (La Violencia) başlangıcı oldu.

•    YAPITLAR (başlıca): Las ideas socialistas en Colombia, 1924, (“Kolombiya Üzerine Sosyalist Düşünceler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler