Edebi Şahsiyetler

Jonathan Swift Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SWIFT, Jonathan (1667-1745)

Ingiliz asıllı İrlandalı şair ve yazar. Gulliver’s Travels (Gulliver’in Seyahatleri) adlı yapıtın yazarı ve İngiliz edebiyatının en usta yergicilerindendir.

30 Kasım 1667’de Dublin’de doğdu, 19 Ekim 1745’te aynı kentte öldü. Babası İrlanda’ya yerleşmiş bir İngilizdi. Annesi de İngiliz kökenliydi. Babası o çok küçük yaştayken ölünce zengin amcaları tarafından yetiştirildi. İlköğrenimini İrlanda’nın en iyi okullarından biri olan Kilkenny School’da yaptıktan sonra 1686’da Dublin’deki Trinity College’a girdi. 1689’da mezun oldu, aynı okulda lisansüstü öğrenimini sürdürmek istediyse de o yıllarda İrlanda’nın içinde bulunduğu siyasal ve dinsel karışıklıklar nedeniyle ülkesinden ayrılarak İngiltere’ye gitti. Londra yakınlarındaki Surrey’de yazar ve diplomat Sir William Temple’ın kâtibi olarak çalışmaya başladı. Bir yandan da, ilerki yıllarda yakın bir duygusal ilişki kuracağı Temple’ın kâhyasının kızı, bir söylentiye göre de Temple’ın evlilik dışı kızı Stella’mn (asıl adıyla Esther Johnson) eğitimini üstlendi. Arada birkaç kez İrlanda’ya gittiyse de Temple’ın 1699’daki ölümüne değin onun yanında kaldı. Temple, genç Swift’i dönemin kültürel ortamıyla ve tartışmalarıyla tanıştıran kişi oldu. Swift şiir yazmaya onun yanında kaldığı 1691-1694 yıllarında başladı. İlk ürünleri od türündeki şiirleriydi. Gene Temple’ın desteğiyle 1692’de Oxford Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini bitirmeyi başardı.

1695’te İrlanda’ya dönerek İrlanda Anglikan Kilisesi’ne girdi. Ertesi yıl Temple’ın yanına döndü ve yoğun olarak yazı yazmaya başladı. Temple’m ölümünden sonra, İngiltere kralının Dublin’deki temsilcisi Lord Berkeley’in kâtipliği de dahil, çeşitli işlerde çalıştı. 1701’de döndüğü Londra’da yazarlığı ve kişiliğiyle kısa zamanda adını duyurdu. Londra’daki yılları edebiyat özellikle de siyaset ve din alanlarındaki en etkili dönemi oldu. Dine ve Kilise’ye bağlılığına karşın, iktidardaki muhafazakâr Tory Partisi’ne karşı daha liberal olan Whig Partisi’ni destekledi. 1701’de yayımladığı A Discourse of the Contests and Dissensi-ons between the Nohles and the Commons in Athens Siyaset and Rome (“Atina ve Roma’da Soylularla Halk ve din Arasındaki Yarışma ve Çekişmeler Üstüne Bir Ko-üstüne nuşma”) adlı ilk siyasal broşürü Whig’lerin görüşleri-yazıları nin ateşli bir savunusuydu. Bir yandan da J.Addison ve R.Steele gibi Whig’leri destekleyen yazarlarla yakınlık kurdu. 17Q8’de Steele’in yayımladığı The Tatler adlı dergide yazmaya başladı. Yazılarıyla Kilise’ye ilişkin tartışmalarda etkin bir rol oynadı. Ancak 1710’da, hem Tory’lerin Kilise’ye karşı daha koruyucu bir tutum içine girmesi, hem de kişisel yükselme umutları beslemeye başlaması nedenleriyle iktidara geçen Tory Partisi’ne yakınlaştı. Aynı yıl bu partiyi destekleyen The Examiner dergisinin yöneticiliğini üstlendi. Londra’da A.Pope, John Gay (1685-1732), John Arbuthnot (1667-1735), Mathew Prior (1664-1721) gibi yazarların ve Tory’lerin siyasal önderlerinden Robert Harley’in de üyesi oldukları bir edebiyat çevresine katıldı.

İlgili Makaleler