Tarihi Şahsiyetler

Jomo Kenyatta Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

KENYATTA, jomo (1891-1978) Kenyalı devlet adamı. Bağımsızlık mücadelesinin önderi ve Kenya Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanıdır.

Nairobi yakınlarında doğdu, 22 Ağustos 1978’de Mombassa’da öldü. Kikuyu etnik topluluğundan yoksul bir köylü ailesinin çocuğudur. Papaz okulunda okuduktan sonra genç yaşta siyasi eylemlere karıştı. Kikuyular I.Dünya Savaşı başlarında Ingilizler’e karşı direnişe geçerek Kikuyu adlı bir dernek kurmuşlardı. Bu örgütün adı bir süre sonra Genç Kikuyular Derneği oldu. Ingilizler derneğin başkanını 1922’de tutukladılar, dernek üyeleri bu kez Kikuyu Merkez Derneği adlı yeni bir örgüt kurdular. Kenyatta da bu derneğin başkanlığına getirildi. Dernek kısa zamanda büyük bir güç kazandı. Amaçları ise siyah insanların Yasa Konseyi’ne girmelerini sağlamak, beyazlara toprak dağıtımını durdurmak, siyahlarla beyazlar arasında ücret ayrımım ve siyahların kahve üretmelerini yasaklayan yasayı kaldırmaktı.

Kenyatta bu savaşımı sürdürdükten bir süre sonra Londra’ya gitti, orada İngilizce’sini ilerletti. Doğu ve Afrika Araştırmaları Okulu’nda etnoloji
okuduktan sonra da Moskova’ya gitti. Dışarıda edindiği kuramsal bilgilerle kültürünü zenginleştirmiş olarak 1945’te Nkrumah ve Padmore’la birlikte İngiltere’de Manchester’da toplanan Panafrikanîstler Kongresi’ne katıldıktan sonra ülkesine döndü.

İlgili Makaleler