21. yy Filozofları

John Zerzan (21.yy Filozofları)

1943 Doğumlu) ABD’li anarko-primitivist yazar. ABD’deki küreselleşme karşıtı hareketin önde gelen aktivistlerinden biri olan Zerzan, Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ve San Francisco Eyalet Üniversitesi  Tarih Bölümünü bitirmiştir. Üniversite yıllarında öğrenci hareketi içinde yer alarak Vietnam Savaşı karşıtı eylemlerinden dolayı tutuklanıp bir süre hapis yatan Zerzan, daha sonra akademik çevreleri terk ederek kamyon şoförü ve marangoz olarak San Francisco bölgesindeki sendikal çalışmalar içinde yer aldı.

68 hareketinin durulmasıyla birlikte, 60’lı yıllardaki yükselişin sınırlılığını ve sisteme yönelik eleştirinin yeterince derin olmadığını fark eden Zerzan, devrim olgusunu sorgulamaya başladı. 70’li yıllarda sanayileşmenin kökeni ve teknolojinin doğası üzerine başladığı tarih çalışmalarını modern tarih ve antropoloji üzerine yoğunlaştırdı. 80’li yıllarla birlikte bir bütün olarak uygarlığı ve sembolik kültürü sorgulayan Zerzan, yabancılaşmanın ve uygarlığın kökenlerine inerek, zaman, dil, sayılar, sanat ve tarım üzerinde yoğunlaşmaya başladı.

Halen ABD’nin Eugene kentinde yaşayan Zerzan, bir bütün olarak uygarlığı ve sembolik kültürü sorgulayan genel çalışmalarının yanı sıra, yerel anarşist hareket içinde de aktif bir şekilde yer almaktadır.

Amerika’daki başlıca anarşist yayınlardan biri olan Anarchy dergisinin sürekli yazarları arasında yer alan Zerzan’ın başlıca çalışmaları şunlardır: Future Primitive, Elements Of Refusal (Reddedişin Unsurları), Alice Carnes ile birlikte derlediği Questioning Technology (Teknolojiyi Sorgulamak) ve Against Civilization (Uygarlığa Karşı).

Eserlerinde uygarlığı ve sembolik kültürü sorgulayan Zerzan, halen ABD’de yaşamaktadır.

Eserleri

* Gelecekteki İlkel (Future Primitive, 1994)
* Reddedişin Unsurları (Elements Of Refusal, 1988)
* Teknolojiyi Sorgulamak (Questioning Technology)
* Uygarlığa Karşı (Against Civilization)
* Boşluğa Koşmak: Uygarlığın Patolojisi (Running on Emptiness: The Pathology of Civilization, 2002)
* Makinelerin Alacakaranlığı (Twilight of the Machines, 2008)

İlgili Makaleler