Edebi Şahsiyetler

John Webster Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

WEBSTER, John (Ykş. 1580 – Ykş. 1630)

İngiliz oyun yazarı. Yapıtları 17.yy İngiliz trajedisinin doruk noktalarından birini oluşturur.

Yaşamı üzerine kesin bilgi yoktur. Londralı bir terzinin oğlu olduğu sanılmakta, iyi eğitim gördüğü, önceleri oyunculuk ettiği, daha sonra da oyun yazmaya yöneldiği anlaşılmaktadır. Başta Thomas Dekker olmak üzere, Thomas Middleton, John Ford, Thomas Hey wood ve Philip Massinger gibi çağının önde gelen yazarlarıyla ortak çalışmalar yaptı. Dekker’la birlikte yazdığı Westward Ho! (“Haydi Batıya!”) ve North-ward Ho! (“Haydi Kuzeye!”) adlı komediler, Chil-dren of Pauls topluluğunca sahnelendi.

Webster asıl ününü, başyapıtları olan The White Devil (“Beyaz Şeytan”) ve The Duchess of Malfi (Amalfi Düşesi) adlı trajedilere borçludur. İki oyununda da güçlü, kararlı kadın kahramanlarının, yozlaşmış bir toplumun kalıplarına tek başlarına karşı koyuşlarını ve yıkılışlarını anlatır. Olağanüstü şiirli bölümleri olan bu öç alma trajedilerine, çürümüşlük ve ölüm saplantıları egemendir. Webster’ın bir bölümü kayıp olan öteki yapıtlarıysa aynı ölçüde önemli sayılmamaktadır.

Webster, canlı dili ve usta anlatımıyla, çoğu yergici nitelikte oyunlar yazmıştır. İki başyapıtı 17.yy İngiliz trajedisinin en iyi örneklerinden sayılmış, kendisi de döneminin Shakespeare’e en çok yaklaşan sanatçılarından biri, sonradan da Shakespeare dışında oyunları en çok yinelenen yazar olmuştur.

• YAPITLAR (başlıca): Oyun: Westward Ho! (T.Dekker ile), 1605, (“Haydi Batıya!”); Northward Ho! (T.Dekker ile), 1606, (“Haydi Kuzeye!”); Appius and Virginia, 1608; The White Devil, 1612, (“Beyaz Şeytan”); The Duchess of Malfi, 1613, (Amalfi Düşesi, 1955). Çeşitli: The Complete Works of John Webster, (ö.s.) 4 cilt, F.L.Lucas (der.) 1928, (“John Webster’m Bütün Yapıtları”).

• KAYNAKLAR: T. Bogard, The Tragic Satire of John Webster, 1955; R.W.Dent, John Webster’s Borrowings, 1960; C.Leech, John Webster: A Critical Study, 1951.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler