Filozof Biyografileri

John Venn Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

VENN, John (1834-1923)

İngiliz, filozof. Matematiksel mantığa dayalı bir öğreti geliştirmeye çalışmıştır.

Drypool’da doğdu, 1923’te öldü. 1853’te Cambridge’in Caius ve Gonville kolejlerini bitirdi. 1857’de öğretim görevlisi olarak işe başladı, birkaç yıl sonra felsefe dalında yetkili bir uzman olduğunu kanıtlayan belgeyi alarak Cambridge’te ahlak okutmakla görevlendirildi. 1870’te, kendisine ün kazandıran On Some Characteristic of Belief (“İnanın Kimi Özellikleri Üstüne”) adlı yapıtını yayımladı. 1883’te İngiliz kilisesinden ayrılmadan, kilisenin kendisine verdiği bütün sanları bıraktı ve Royal Society üyesi oldu, bu arada bilimsel çalışmalarından dolayı doktor sanını kazandı.

Venn’in felsefeyle olan ilgisi matematik ilkelerine dayalı bir mantığın yardımıyla sorunları inceleyerek bir öğreti geliştirme çabasıyla başladı. Özellikle Boo-le’ın görüşlerinden esinlenerek mantıkla matematik arasında, kavramların çözümünü amaçlayan bir ilke bağlantısının bulunduğunu ileri sürdü. Mantıkta da matematikte olduğu gibi birtakım imler (symbol) kullanarak sorunları açıklığa kavuşturma olanağının varlığını Symbolic Logic (“Sembolik Mantık”) adlı yapıtında sergiledi. The Logic of Chance’ta (“Olasılık Mantığı”) ise bütün olası durumları göz önünde tutarak, gerçekliğin hangi koşullar altında kavranabileceğim, olasılık sorununun içerik ve niteliğini açıklamaya çalıştı.

Venn için, bir sorunun çözümü, onunla ilgili kavramların içeriğiyle gerçek olaylar arasındaki özdeşliğin varlığına bağlıdır. Bir kavramın ya da bir önermenin mantıksal doğruluğu, konu edindiği olayın gerçekliğini göstermeye yetmez.

• YAPITLAR (başlıca): The Logic of Chance, 1866, (“Olasılık Mantığı”); On Some Characteristics of Belief, 1870, (“inanın Kimi Özellikleri Üstüne”); Symbolic Logic, 1881, (“Sembolik Mantık”); The Principles of Empirical or Inductive Logic, 1889, (“Deneysel ya da Tümevarım Mantığının İlkeleri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler