Filozof Biyografileri

John Ramsay McCulloch Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

McCULLOCH, John Ramsay (1789-1864)

İskoç, iktisatçı. İngiltere ekonomisi üzerine ansiklopedik çalışmalarıyla tanınmıştır.

1    Mart 1789’da İskoçya’da Wigtown’da Whithorn kasabasında doğdu, 11 Kasım 1864’te Londra’da öldü. Küçük bir toprak sahibinin oğludur. Edinburgh’ da hukuk öğrenimi gördü, ama daha sonra ilgi alanı olarak politik iktisadı tercih etti. 1818-1820 arasında liberal bir gazete olan Scotsman’in yayın yönetmenliğini yaptı. Zamanın ünlü dergilerinden Edinburgh Review’e 1816’dan başlayarak yirmi yıl boyunca sürekli yazı yazdı. Faiz oranları ile ilgili bir yazısı, ünlü iktisatçı Ricardo ile yazışmalarının başlamasına neden oldu. 1820’de Londra’ya giderek Klasik iktisatçılarla ilişkiye geçti. Ricardo’nun 1823’te ölümünden sonra onun anısına özel dersler verdi.

19.yy’ın ortalarına doğru, Ingiliz üniversitelerinde politik iktisat, ahlak felsefesinin bir dalı olmaktan çıkmaya ve ayrı bir bilim dalı olarak tanınmaya başlamıştı. 1828’de, yeni kurulan Londra’daki Uni-versity College’da politik iktisat kürsüsüne profesör olarak atandı, ancak kürsünün mali olarak desteklenmemesi nedeniyle dört yıl sonra istifa etmek zorunda kaldı. 1838’de gazeteciliği de bırakarak bir kamu kuruluşunda hesap denetleyicisi olarak çalışmaya başladı, iktisadi konularda kitaplar yayımlamayı sürdürdü.

McCulloch iktisadi kurama özgün katkıda bulunmamakla birlikte, ansiklopedik derleyici ve iktisadi düşünce tarihçisi olarak, istatistiksel ve tanımlayıcı yapıtlar verdi. Aynı zamanda ticaret tarihi, deniz hukuku, para, faiz ve toprak mülkiyeti konularıyla da ilgilendi. Ingiliz ekonomisi üzerine ansiklopedik bilgisinin yetkinliğini gösteren A Dictionary of Com-merce and Commercial Navigation (“Ticaret ve Ticari Denizcilik Sözlüğü”) ve A Descriptive and Statistical Account of the British Empire (“İngiliz İmparatorluğu Üzerine Tanımlayıcı ve İstatistiksel Bir Döküm”) adlı yapıtları, halen başvuru kaynağı olarak önemini korumaktadır.

İlgili Makaleler