Tarihi Şahsiyetler

John R. Pierce Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PIERCE, John Robinson (1910 2 Nisan 2002)

ABD’li elektronik mühendisi. Uydu aracılığıyla haberleşme teknolojisinin öncülerindendir.

27 Mart 1910’da Iowa Eyaleti’nin Des Moines kentinde doğdu. Elektronik mühendisliği öğrenimi gördüğü California Teknoloji Enstitüsü’nden 1933’te mezun oldu, 1936’da doktora derecesini aldı ve aynı yıl New York’taki Bell Telefon Laboratuvariarı şirketinde çalışmaya başladı. 1952’de bu şirketin New Jersey Eyaleti’ndeki Murray Hill elektronik araştırmalar bölümünün başına getirildi. 1971’de emekli olarak bu görevinden ayrıldıktan sonra Pasadena’daki California Teknoloji Enstitüsü’nde mühendislik dersleri vermeye başlayan Pierce, J.J.Goııpling takma adıyla bilim kurgu türünde öyküler 4e yazmıştır.

Bell Laboratuvarlan’ndaki çalışmalarının ilk dönemlerinde elektrostatik odaklamalı bir elektron çoğaltma tüpü, yüksek yoğunlukta elektron ışınları üreten bir elektron tabancası ve radar alıcılarında kullanılan bir osilatör geliştiren Pience’ia asıl başarısı, uydu aracılığıyla haberleşme teknol&jjai alanında oldu.

Ses ve görüntü sinyallerinin, uzaya fırlatılacak uydularca dünyanın uzak köşelerine yansıtılması düşüncesi, 20.yy’m başlarında ABDTi Hugo Gernsback (1884-1967) ve İngiliz Arthur C.Clarke (1917) gibi bilim kurgu roman yazarları tarafından ortaya atılmış ve bilim adamlarının da ilgisini uyandırmıştı. İlk uydu aracılığıyla haberleşme deneyi ise 1958’de ABD’nin “Score” projesiyle gerçekleştirilmiş ve Yer’ den 180 km ile 1.500 km arasında değişen yükseklikteki bir yörüngeye oturtulan bu uydu, 12 gün süreyle California, Arizona ve Teksas’tan yayınlanan radyo dalgalarını 150 megahertzden almış ve 132 megahertzden geri yayınlamıştı.

İlgili Makaleler