Edebi Şahsiyetler

John Milton Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MILTON, John (1608-1674)

İngiliz, şair ve yazar. Paradise Lost (“Kaybedilmiş Cennet”) adlı yapıtıyla, İngiliz edebiyatında Shakespeare’ den sonra en büyük şair sayılmaktadır.

9 Aralık 1608’de Londra’da doğdu, 8 Kasım 1674’te Buckinghamshire’da, Chalfont St.Giles’de öldü. Babası noterdi, ayrıca bir müzisyen olarak da adını duyurmuştu. Milton’a iyi bir şair olabilmesi için gereken eğitimi, gezi olanaklarını ve yaşam koşullarını sağladı. Milton 1620’de, on iki yaşındayken St. Paul Okulu’na yollandı. 1625’te Cambridge Universitesi’ne girdi ve 1629’da mezun oldu. 1632’de lisansüstü öğrenimini tamamladı. Sonra babasının Horton’ daki evine çekilerek Yunan ve Latin klasiklerini inceledi. Bir yandan da şiir yazıyordu. 1638’de Avrupa’ya geziye çıktı. Paris’e uğradıktan sonra İtalya’ya geçti ve Roma, Floransa, Venedik gibi kentlerde ünlü kişilerle tanıştı, gözaltında yaşayan Galileo’yu ziyaret etti. O sıralarda İngiltere’de siyasal durum karışıktı ve ülke iç savaşa doğru gidiyordu.

Milton Avrupa yolculuğunu yarıda keserek özgürlük davasına katılmak için 1639’da geri döndü. 1642’de Anglikan Kilisesi’nin desteklediği kral I. Charles’la Püriten ve Presbiteryen burjuva sınıfını temsil eden parlamento arasında gittikçe artan anlaşmazlık sonucu İngiltere’de iç savaş çıktı. Savaşı parlamento yanlıları kazanınca 1649’da kral öldürüldü, cumhuriyet kuruldu. Devlet Konseyi, onu desteklemiş olan Milton’a bugünkü dışişleri bakanlığı karşılığı bir görev önerdi. Milton bu görevi kabul etti ve on yıl kadar sürdürdü.

Gözlerinde daha 1645’te başlayan bir hastalık, 1652’de görme duyusunu tümüyle yitirmesine neden oldu. 1660’ta İngiltere’de meşrutiyet kurulup II. Charles tahta geçtiği zaman Milton bir süre hapsedildi, kitapları yakıldı, idamı beklenirken, bazı sözü geçen dostları sayesinde serbest bırakıldı. Siyasetten uzaklaşarak bir kenara çekildi, geriye kalan yıllarında üç büyük yapıtım yazdı.