Edebi Şahsiyetler

John Millington Synge Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

SYNGE, John Millington (1871-1909)

İrlandalı oyun yazarı. Köy yaşamını ansıtan oyunlarıyla 20.yy başında urulan Abbey Tiyatrosu’nun uluslararası üne kavuşan ilk önemli yazarı olmuştur.

16 Nisan 1871’de Dublin yakınlarındaki Rath-farnham’da doğdu, 24 Mart 1909’da Dublin’de öldü. Daha bir yaşındayken babasını yitirince, dindar bir kadın olan annesi tarafından yetiştirildi. Sağlığının sık sık bozulması yüzünden düzenli olarak okula gidemedi, 1888’de Dublin’deki Trinity College’da yükseköğrenimine başlayıncaya kadar özel öğretmenlerden ders alarak yetişti. Üniversitede bir yandan eski İrlanda kültürü ve diliyle ilgili dersleri izlerken, bir yandan da müzikle uğraşıyor ve keman dersleri alıyordu. 1892’de üniversiteyi bitirince, keman eğitimini sürdürmek üzere Almanya’ya gitti. Üç yıl değişik Alman kentlerinde keman dersleri aldı. Sonunda iyi bir kemancı olamayacağını anlayarak 1896’da Paris’e yerleşti. Sorbonne Üniversitesi’ne yazılarak Fransız edebiyatı ile ilgili dersleri izlemeye başladı. Bu arada şiir yazıyor, Fransız ve İtalyan şairlerinden çeviriler yapıyordu. Aynı yılın sonunda ünlü İrlandalı şair W.B.Yeats’le tanışması, yazarlık yaşamında bir dönüm noktası oldu. İrlanda Bağımsızlık Hareketi için destek bulmak amacıyla Paris’te bulunan Yeats, Synge’e, sanat ve edebiyat alanında herhangi bir başarı sağlamak istiyorsa İrlanda’ya dönmesini, özellikle de İrlanda köylülerinin yaşama özelliklerini ve dillerini yakından incelemesini salık verdi.

Synge bu öğüde uyarak 1898’de Aran Adaları’na gitti. Sonraki yıllarda da yaz aylarında aynı yere gidip oradaki yoksul köylüleri yakından tanıması, yazacağı oyunlar ve gezi kitapları için zengin bir esin kaynağı oldu. 1898’de Aran’dan dönüşünde Lady Augusta Gregory’nin Galway’daki Coole Park adlı malikânesine uğrayarak Yeats ile birlikte Irish Literary Theatre’m (İrlanda Edebi Tiyatrosu) kuruluş hazırlıklarına katıldı. 1901’de süslü bir dille yazdığı üç perdelik ilk oyun denemesi Lady Gregory ve Yeats tarafından sahnelenmeye uygun görülmediyse de, Synge’in bu türde çalışmalarını sürdürmesi istendi. 1902’de yazdığı tek perdelik In the Shadow of the Glen (Dereye Vuran Gölge) adlı oyunu 1903’te Irish Literary Theatre tarafından oynandığında İrlanda kadınını aşağıladığı gerekçesiyle basında saldırılara uğradı. Aşksız bir evliliği ele alan bu oyun, eski bir İrlanda masalından esinlenilerek yazılmıştı ve din baskısı altında yasaklanan cinsel sevgiyi halkın şiirli diliyle yansıtıyordu. Bu oyunu 1904’te Riders to the Sea (Denize Giden Atlılar) ve 1905’te sahnelenen The Well of the Saints (“Erenler Pınarı”) izledi.

İlgili Makaleler