Edebi Şahsiyetler

John McLaughlin Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

McLAUGHLIN, John (1942)

İngiliz, gitarcı. Hem akustik, hem de elektrikli gitardaki güçlü tekniğiyle modern cazın en önemli sanatçılarından biri olmuştur.

1    Nisan 1942’de Yorkshire’da doğdu. Çocukluğu yeraltı gençlik hareketleri içinde, zenci Blues’una ilginin hızla geliştiği bir dönemde geçti. Tanınmış zenci blues gitarcılarından etkilenerek gitar çalmaya başladı, on altı yaşındayken bir topluluğa katılarak çıktığı turne sırasında Londra’da Alexis Korner, Eric Clapton (1945) ve Ginger Baker (1940) gibi ünlü İngiliz blues müzikçileriyle tanıştı ve onlarla rhythm and blues türünde çalışmalar yaptı. Bu dönemde, Miles Davis’in geliştirmeye başladığı cool jazz türü onu çok etkiledi. Almanya’da Gunter Hampel ile yaptığı free jazz denemelerinin ardından, 1969’da New York’a giderek davulcu Tony Williams (1945) ve orgcu Larry Young’la (1940) birlikte jazz rock akımının ilk gruplarından biri olan Lifetime’ı kurdu. Aynı zamanda Miles Davis, Chick Corea (1941), Jack De Johnette, Gil Evans gibi döneminin önemli cazcılarıyla birlikte çalma olanağı buldu. Bu dönemde yaptığı My Goals Beyond adlı albüm caz tarihinde solo gitar müziğinin öncüsü oldu. 1971’de davulcu Billy Cobham (1944), kemancı Jerry Goodman, basçı Rick Laird (1959), klavyeli çalgılarda Jan Hammer’la (1948) birlikte jazz rock (fusion) akımının en önemli topluluklarından biri olan Mahavishnu Orchestra’yı kurdu.

McLaughlin bir yandan da sitarcı Ravi Şankar gibi Hint müziğinin usta sanatçılarından bu müziğin inceliklerini öğreniyordu. Uç Hintli müzisyenle birlikte kurduğu Shakti topluluğunda Hint müziğinin makam yapısı ve karmaşık ölçüleriyle batı armonilerinin ilginç bir bireşimini gerçekleştirdi.

İlk Mahavishnu Orchestra’nm dağılmasından sonra başka müzikçilerle ikinci Mahavishnu Orches-tra’yı kurdu ve Visions of the Emerald Beyond ve Londra Senfoni Orkestrası eşliğinde Apocalypse gibi senfonik öğeler de içeren albümler hazırladı. 1976’da Paris’e yerleşmesinden sonra çalışmalarını akustik gitar üstünde yoğunlaştırdı. Çoğunluğu Fransız mü-zikçilerden oluşan çeşitli topluluklarla yaptığı çalışmaların yanı sıra, yine bir caz gitarcısı olan Al Dimeola ve ünlü flamenko gitarcısı Paco de Lucia ile kurduğu üçlü, gitar müziğine yeni boyutlar kazandırdı.

•    YAPITLAR (başlıca): Albüm: My Goals Beyond; Birds of Fire, 1973; Inner Mounting Flame, 1973; Apocalypse, 1974; Visions of the Emerald Beyond, 1975; A Handful of Beauty (Shakti ile), 1976; Electric Dreams, 1979; Friday Night in San Francisco, 1980; Bella Horizonte, 1981; Passion, Grace and Fire, 1983; Music Spoken Here, 1983.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler