Filozof Biyografileri

John Maurice Clark Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CLARK, John Maurice (1884-1963)

ABD’li iktisatçı. Kurumsalcı İktisat Okulu’nun temsilcilerindendir.

1884’te Massachussetts Eyaleti’nin Northampton kentinde doğdu, 1963’te öldü. ABD’li iktisatçı John Bates Clark’m oğludur. Columbia Üniversitesi’nde iktisat profesörlüğü yaptı.

Clark,ABD’li iktisatçı ve sosyal bilimci Veblen’ in öncülüğünü yaptığı Amerikan Kurumsalcı Okulu’nun yandaşlarındandır. Commons ve Mitchell gibi iktisatçılarla birlikte bu okulun, klasik ve neo-klasik iktisadın nedensel deneyciliğine ve neo-klasik iktisadın yüksek soyutlama düzeyine karşı çıktı. İktisadın diğer sosyal bilimlerle ilişki içinde olması gerektiğini savundu. Yazdığı kitap ve makalelerde kapitalist ekonomilerin eksik rekabet, fazla üretim ve yüksek üretim maliyeti gibi sorunlarını neo-klasik iktisadın bakış açısından farklı bir yaklaşımla ele aldı.

Clark, 1923’te yayımlanan Economics of Overhe-ad Costs (“Değişmez Maliyetler Ekonomisi”) adlı kitabında, kapitalist ekonomilerde işletmelerin büyük çoğunluğunun genel denge koşulları altında çalışmadığını ileri sürdü.Clark’a göre kapitalist ekonomilerde daha çok eksik rekabet olağandı, tam rekabet, kuramda da pratikte de geçerli değildi. Clark, bu çalışmasıyla durağan iktisat kuramlarının yetersizliğini, piyasa ekonomisindeki geçerli iktisadi süreçler ile bu tür çözümlemeler arasında bir boşluk olduğunu öne sürdü.