Tarihi Şahsiyetler

John Howard Northrop Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NORTHROP, John Howard (1891 – 27 Mayıs 1987)

ABD’li biyokimyacı. Biyokimyasal tepkimelerde katalizör rolü oynayan enzimlerin protein yapısında olduğunu kanıtlamıştır.

5 Temmuz 1891’de New York’taki Yonkers’da doğdu. Columbia Universitesi’nde kimya okuyarak 1915’te doktora derecesini aldı ve aynı yıl New York’taki Rockefeller Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü’ nde (bugün Rockefeller Üniversitesi), biyolojide mekanikçi görüşün en büyük temsilcilerinden Jacques Loeb’un laboratuvannda çalışmaya başladı. 1924’te Loeb’un ölümü üzerine tam üyeliğe kabul edildiği bu kuruluştan 1962’de emekli oluncaya değin ayrılmayan Northrop, ayrıca 1949-1959 arası California Üniversitesinde konuk bakteriyoloji profesörü olarak ders verdi, ABD’nin birçok üniversitesinde konferans dizileri düzenledi ve 1925’ten başlayarak Journal of General Physiology’nin yayın kurulunda yer aldı. Ülkesindeki birçok bilim kuruluşunun yanı sıra 1934’te ABD Ulusal Bilim Akademisi’nin üyeliğine seçilen, pek çok onur doktorası ve madalyayla ödüllendirilen Northrop, 1946 Nobel Kimya Ödülü’nü Stanley ve Sumner ile bölüştü.

Araştırmacılık yaşamının ilk yıllarında, sirke sineğinin (Drosophila melanogaster) kalıtsal özellikleri üzerinde çevre koşullarının etkilerini inceleyen Northrop, I.Dünya Savaşı sırasında hükümetin isteği üzerine, sanayi çapında aseton ve etil alkol üretimi için elverişli mayalanma süreçlerini araştırdı ve patatesin mayalanmasıyla, savaş sanayiinin gereksinimini karşılayacak boyutta aseton elde edilebileceğini gösterdi. Savaştan sonra Rockefeller Enstitüsü’ne dönerek enzimler üzerinde çalışmaya başlayan Northrop, kendisine Nobel Ödülü’nün yanı sıra büyük ün kazandıracak olan en önemli araştırmalarını bu konuda yaptı. Önce, organizmadaki özel kimyasal tepkimeleri hızlandırarak yaşamsal etkinliğin sürdürülmesinde önemli rol oynayan enzimlerin hangi koşullar altında işlevlerini yerine getirebildiğini araştırdı ve 1930’da mide özsuyundaki pepsin, birkaç yıl sonra pankreas özsuyundaki tripsin ve kimotripsin gibi sindirime yardımcı enzimleri kristalleştirmeyi başardı. Sonunda, Northrop’un bu enzimleri organik sıvıdan ayırıp arı halde elde etmesi ve Sumner’in de katkısıyla, enzimlerin, proteinleri parçalayarak katalizör işlevi gören, protein yapısında maddeler olduğunun anlaşılması, bu maddelerin niteliği konusunda sürüp giden tartışmalara son verdi.

Enzim kimyasındaki katkılarının yanı sıra, bakterilerde asalak yaşayan virüsler (bakteriyofajlar) konusunda da yoğun araştırmalan olan Northrop’un 1938’de safkan stafilokok bakteriyofajlarının protein ve nükleik asit içerdiğini göstermesi, nükleik asitin tüm canlıların yapısında bulunan temel madde olduğunu ortaya koymuş ve genetik araştırmacılarına değerli veriler sağlamıştır.

•   YAPITLAR (başlıca): Crystalline Enzymes (M.Kunitz ve R.M.Herriot ile), 1939, (“Kristalleşmiş Enzimler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi