Filozof Biyografileri

John Henry Newman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NEWMAN, John Henry (1801-1890)

İngiliz, tanrıbilimci. İngiliz tanrıbilimciliği üzerinde büyük etkisi olmuştur.

21 Şubat 1801’de Londra’da doğdu, 11 Ağustos 1890’da Birmingham’da Edgebaston’da öldü. Din öğrenimi gördü, dinde Oxfortçuluk adı verilen ve her türlü biçimciliğe karşı çıkan görüşü benimsedi. Özellikle tanrıbilim ve felsefe konularında, Roma Kilisesi ve Hıristiyanlık’tan kaynaklanan bir anlayışla, kapsamlı çalışmalara girişti. Protestan inançlarını bırakarak Katoliklik’i seçtikten sonra kardinal olarak görevlendirildi.

Newman, dinle ilgili sorunların çözümünde, usdışı bir yöntemin uygulanması gereğini savundu. Ona göre bir inancın onaylanması için her türlü kuşkudan uzak kalarak, sarsılmaz bir güvene ulaşmak gerekir, bu da us ilkelerine dayalı bir düşünme biçimiyle değil, salt inanla sağlanır. İnan kişiyi bireysel ve kesin gerçeğe ulaştırır, yaşamı yönlendirir, düzenler. Olgunluk, güzellik, yiğitlik, erdem gibi insanla ilgili değerlerin kaynağı da inandır. Çünkü inam oluşturan inanmak eylemi bir öğretinin doğruluğunu onaylamak ve benimsemektir. Öğretinin doğruluğu ise, din bakımından, Tanrı’nın onayıdır.

•    YAPITLAR (başlıca): The Arians of the 4th Century, 1833, (“4.yy’daki Arianlar”); Apologia pro vita sua, 1865, (“Kendi Yaşamını Savunma”); Essays, Critical and Histo-rical, 1871, (“Eleştirel ve Tarihsel Denemeler).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

İlgili Makaleler