Tarihi Şahsiyetler

John Hawkins Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

HAWKINS, John (1532-1595)

İngiliz, denizci. Amerika’daki İspanyol sömürgeleriyle Afrika arasında köle ticaretini başlatmıştır.

John Hawkins (ya da Hawkyns) Plymouth’ta, Devon’da doğdu, 12 Kasım 1595’te Puerto Rico Adası açıklarında öldü. Zengin bir tüccarın oğluydu. Ispanya’nın elindeki Kanarya Adaları’na yaptığı yolculuklar sırasında, zenci köle ticareti yapmaya karar verdi. 1562-1563 yıllarında yaptığı ilk seferinde, Batı Afrika’da Gine’de ele geçirdiği yüzlerce zenciyi Amerika’daki Ispanyol sömürgelerine satarak, köle ticaretini başlatan ilk İngiliz oldu.

1564’te Kraliçe I.Elizabeth’in ve Londralı tüccarların desteğiyle ikinci bir sefere çıktı. Sefer sırasında, îngilizler’in Amerika’daki sömürgeleriyle ticaret yapmalarım engellemeye çalışan İspanyollar’m direnişiyle karşılaştıysa da, 1563’te seferini tamamlayarak İngiltere’ye döndü. 1567’de altı gemiyle çıktığı üçüncü seferinde ise, bir İspanyol filosunun saldırısına uğradı ve ağır kayıp vererek geri kalan iki gemisiyle 1569’da zorlukla İngiltere’ye varabildi.

1573’te Kraliyet Donanması’mn haznedarı, 1589’da da denetleyicisi oldu. Bu görevleri sırasında donanmanın güçlendirilmesi için çalıştı. Amiral olarak görev aldığı 1577-1578 İngiliz-İspanyol Savaşı’n-da, İngiliz donanması ünlü İspanyol Yenilmez Armadası’nı yendi. 1595’te yağma amacıyla, Francis Drake ile birlikte Antil Adaları’na yaptığı sefer sırasında öldü.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler