Tarihi Şahsiyetler

John Glenn Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GLENN, John Herschel, Jr. (1921)

ABD’li astronot. Dünya yörüngesinde uzay uçuşu yapan ilk ABD’li olmuştur.

18 Temmuz 1921’de Ohio Eyaleti’nin Cambridge kentinde doğdu. 1943’te pilot olarak Deniz Kuv-vetleri’ne katılan Glenn, II.Dünya Savaşı’nda ve ardından Kore’de çarpıştı. 1954’te deneme pilotu olarak çalışmaya başladı. 1957’de Los Angeles ile New York arasında sesten hızlı ilk uçuşu gerçekleştirdi. 1959’da yarbaylığa yükseltildi ve aynı yıl “Mercury Projesi” olarak adlandırılan uzay uçuşları programı için eğitilmek üzere seçilen yedi kişi arasında yer aldı. 1961 ’in Mayıs ve Temmuz aylarında yapılan iki yörüngesiz, insanlı uzay uçuşu denemesinde destek pilotu olarak çalışan Glenn, Sovyet kozmonotu Gagarin’den yaklaşık bir yıl sonra, 20 Şubat 1962’de, dünya yörüngesinde uzay uçuşu yapan üçüncü insan ve ilk ABD’li astronot oldu.

Glenn’i taşıyan Friendship 7 (Dostluk 7) adlı uzay aracı, Florida’daki Cape Canaveral üssünden fırlatıldıktan kısa bir süre sonra, dünyadan uzaklığı 159 km ile 261 km arasında değişen bir yörüngeye girdi. Dünya çevresini bu yörüngede, saatte yaklaşık 28 000 km’lik bir hızla üç kez dolanan Friendship 7’nin yolculuğu, 4 saat 55 dakika sonra Atlantik Okyanusu’ndaki Bahama Adaları yakınında sona erdi.

Deniz Kuvvetleri’nden emekliye ayrıldıktan sonra siyaset yaşamına atılan ve 1974’te Ohio Evaleti’nden senatör seçilen Glenn’in adı 1984 başlarında, ABD başkanlığına aday olabilecek Demokrat Partili’ ler arasında geçiyordu.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi