Edebi Şahsiyetler

John Crowe Ransom Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

RANSOM, John Crowe (1888-1974)

ABD’li şair, eleştirmen. Kuramsal çalışmalarıyla çağdaş Amerikan edebiyatının gelişmesine katkıda bulunmuştur.

30 Nisan 1888’de Tennessee Eyaleti’nde, Pulaski’de doğdu, 4 Temmuz 1974’te Ohio Eyaleti’nde, Gambi-er’de öldü. 1909’da Vanderbilt Üniversitesi’ni bitirdikten sonra İngiltere’ye giderek Oxford Üniversitesi’ndeki Christ Church’te okudu. 1914’te Vanderbilt Üniversitesi’nde asistan oldu.I. Dünya Savaşı’nda iki yıl Fransa’da topçu teğmeni olarak bulundu. 1919’da ilk şiir kitabı Poems Aboui God’u (“Tanrı Üzerine Şiirler”)yayımladı. 1922’de, teknolojiye karşı çıkan bir grup Güneyli şair için The Fugitive adlı bir dergi kurdu ve 1925’e değin yönetti. 1937’de Ohio Eyaleti’ndeki Kenyon College’da profesör oldu, şiir üzerine dersler verdi, 1939’da Kenyon Review dergisini kurdu ve 1959’a değin yönetti. 1958’de üniversiteden emekli oldu. 195 l’de Bolligen Ödülü’nü, 1964’te de Russell Loines Memorial Ödülü ve Ulusal Kitap Ödülü’nü kazandı.

Ransom, 1920’lerde aralarına katıldığı, kendilerini Fugitives (Kaçaklar) ya da Agrarians (Tarımcılar) olarak adlandıran Güneyli şairlerle birlikte, 1930’lardaki büyük iktisadi bunalım yıllarında ‘ TU Take My Stand” (“Yerimi Alacağım”) ve 1936’da “Who Owns America?” (“Amerika’nın Sahibi Kim?”) adlı bildirgeleri yayımlamıştır. Bu yazarlar, Kuzey’in ileri sürdüğü “sanayileşme Güney’in tüm sorunlarını çözer” savına karşı çıkmışlar ve İç Savaş öncesindeki geleneksel tarım ekonomisinin Güney’in kültürel yaşamının gelişimi için en iyi çare olduğunu savunmuşlardır. Bu dönemde Ransom, genellikle halk efsaneleriyle beslenen, müzik ve dansın eşlik ettiği bir şiir türü olan romantik baladlardan çok etkilenmiştir. Bu türde yazdığı şiirlerine ince zekâsını ve alaycılığını da eklemiştir. Yaşamdaki duygusal karmaşıklığı belirten şiirlerinde, okuyucuyu çabuk kavrayan bir dil ve biçim kullanmıştır. Akademik bir dergi olan Kenyon Reviem’da yazdığı şiirin özünü araştırmaya yönelik yazılarıyla, eleştiri kavramına yeni ve sağlam bir boyut kazandırmıştır.

. YAPITLAR (başlıca): Şiir: Poems About God, 1919, (“Tanrı Üzerine Şiirler”); Chills andFever, 1924, (“Soğuklar ve Ateş”); Grace After Meat, 1924, (“Şükran Duası”); Two Gentlemen in Bonds, 1927, (“Zincirde İki Adam”). Eleştiri: The World’sBody, 1938, (“Dünyanın Gövdesi”); The New Critictsm, 1941, (“Yeni Eleştiri”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi