Tarihi Şahsiyetler

John Churchill Duke of Marlborough Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MARLBOROUGH, John Churchill (1650-1722)

İngiliz, asker. İspanyol Veraset Savaşı sırasında İngiliz ordularını başarıyla yönetmiştir.

26    Mayıs 1650’de Devonshire’da, Musbury yakınlarındaki Ashe’de doğdu, 16 Haziran 1722’de Windsor yakınlarındaki Cranbourne Lodge’da öldü. 1640’lardaki iç savaşta kralı desteklemesi nedeniyle ağır bir para cezasına çarptırılarak yoksul düşmüş olan Sir Winston Churchill’in oğluydu. Dublin Free School’da başladığı eğitimini, 1665’te St.Paul’un okulunda tamamladı. Ardından, kızkardeşi aracılığıyla 1685’te Il.James olarak tahta geçecek olan York dükünün sarayına alındı.

1667’de orduya girdi. 1668-1669 arasında gönüllü olarak Fas’ta görev yaptı. Döndükten sonra 1672’de başlayan Hollanda Savaşı’na katıldı. İki yıl süren ve hangi tarafın kazandığı belli olmayan bu savaşta gösterdiği yararlıklar nedeniyle ordu içinde kısa zamanda yükseldi. 1685’te ordunun başlıca generallerinden biri oldu ve İngiltere’nin güneyinde Mon-mounth dükünün başlattığı ayaklanmayı bastırmakla görevlendirildi. Aynı yıl Il.James’in tahta geçmesi üzerine baron sanını aldı.

1688’de Il.James’in tahttan indirilip yerine III. William’ın geçmesi üzerine Protestan olması nedeniyle William’ı desteklemeye başladı. Kralın özel meclisine alındı ve kendisine Marlborough kontu sanı verildi. Ancak 1692’de Il.James’i yeniden tahta geçirmek isteyenlerle işbirliği yapmakla suçlanarak ordudan atıldı, tüm görevlerinden alındı ve bir süre hapsedildi.

İlgili Makaleler