Edebi Şahsiyetler

John Chipman Gray Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GRAY, John Chipman (1839-1915)

ABD’li hukukçu. Mülkiyet hukuku üstündeki çalışmalarıyla tanınmıştır.

14 Temmuz 1839’da Massachusetts Eyaleti’nde Brighton’da doğdu, 25 Şubat 1915’te Boston’da öldü. Boston Latin Okulu’nda ve Harvard College’da öğrenim gördü. 1861’de Harvard Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra Boston’a dönerek avukatlık yapmaya başladı. 1866’da American Law Revieıv’un (Amerikan Hukuk Dergisi) kurucuları arasında yer aldı. 1869’dan sonra Harvard Hukuk Fakültesi’nde ders vermeye başlayan Gray, 1875’te profesör oldu. 1913’te emekli oluncaya değin bu fakültede ders verdi. Ayrıca Boston Barosu başkanlığı ve Amerikan Güzel Sanatlar ve Bilimler Akademisi başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Gray, hukuk ilkelerinin ancak hukuksal olayların çözümünde kullanıldıklarında bir anlam kazandığını savunan Langdell’in görüşlerinden etkilenmiştir. Harvard Hukuk Fakültesi’nde verdiği derslerde bu ilkeyi yaşama geçirmek üzere, mülkiyet hukuku davalarından derlenmiş bir ders kitabını kullanmış, öğrencilerine hukuk kuramını uygulamalardan yola çıkarak öğretmeye çalışmıştır. Hukukun oluşmasında yargıçların verdiği kararlan ön plana çıkarmışsa da, yargıçların kararlarını yönlendiren ahlak ilkelerinin varlığını da göz ardı etmemiştir. Gray mülkiyet hukuku konusundaki derin bilgisi ve hukuk felsefesi üzerine çalışmalarıyla da tanınmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Restraints on the Alienation of Property, 1883, (“Mülkiyetin Devri Üzerindeki Kısıtlamalar”); Cases on Property, 6 cilt, 1888-1892, (“Mülkiyet Üzerine Vakalar”); The Nature and Sources of Lam, 1909, (“Hukukun Doğası ve Kaynaklan”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi