Tarihi Şahsiyetler

John Bright Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BRIGHT, John (1811-1889)

İngiliz siyaset adamı. Liberal düşünceleriyle halkı etkiledi ve 1867 seçim reformunun gerçekleşmesine katkıda bulundu.

16    Kasım 1811’de Lancashire’m Rochdale kasabasında doğdu, 27 Mart 1889’da aynı yerde öldü. Babası bir pamuklu dokuma fabrikasının sahibiydi. Quaker mezhebini benimseyen Bright’ı ailesi, bir Quaker okulunda okuttu. Bright’ın burada aldığı dinsel eğitim, sonraki yaşamında ve siyasal düşüncelerinin biçimlenmesinde etkili oldu. Kişiler ve toplumlar arasındaki siyasal, toplumsal ve dinsel eşitsizliklerin ortadan kalkması gerektiğini savundu. 16 yaşındayken babasının yanında çalışmaya başladı. Yirmi yaşlarındayken Anglikan Kilisesi’nin halktan aldığı zorunlu vergiye karşı bir kampanya başlattı.

1830’lardan başlayarak parlamenter reform- isteyen kesimlere yakınlık duymaya başladı. Reform yanlısı Richard Cobden’le karşılaşması ve 1839’da Tahıl Yasaları’na karşı oluşturulan bir birliğe (Anti-Corn Law League) kurucu üye olarak katılması Bright’ın yaşamında bir dönüm noktası oldu. 1846’da Tahıl Yasalan’nın kaldırılmasına kadar, birliğin başkanı Cobden’le birlikte çeşitli açıkhava toplantılarına katıldı, toprak sahiplerini eleştiren, Tahıl Yasalan’nm kalkmasını savunan konuşmalar yaptı, birçok taraftar topladı. Durnham’dan, 1847’de de Manchester’dan parlamentoya girdi.

1850 ve 1860’larda konuşma yeteneğiyle geniş kesimlerin beğenisini kazandı. Bu dönemde en ateşli konuşmaları Ingiltere’nin Kırım Savaşı’na katılması ile ilgiliydi. Savaşın uluslararası serbest ticaret ilkelerine karşı olduğunu söylüyordu. Bu konuda Lord Palmerstone’u ve aristokrasiyi Ingiliz halkını kandırmakla suçluyordu.

İlgili Makaleler