Tarihi Şahsiyetler

John Bardeen Kimdir, Hayatı, İcadı, Hakkında Bilgi

BARDEEN, John (1908 – 30 Ocak 1991, Boston, Massachusetts, ABD)

ABD’li fizikçi. Transistörün keşfine ve üstün iletkenlik kuramının geliştirilmesine yönelik çalışmalarıyla iki kez Nobel Fizik Ödülü almıştır.

23    Mayıs 1908’de, Wisconsin Eyaleti’nin merkezi Madison’da doğdu. Wisconsin Üniversitesi’nin Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden 1928’de lisans, 1929’da yüksek lisans diploması aldı. 1930’dan 1933’e değin Pittsburgh’taki Gulf Research Laboratories’de jeofizik araştırmaları yaptıktan sonra, 1933’te Prince-ton Üniversitesi’ne geçerek, katı hal fiziğinin öncülerinden Eugene Wigner’in derslerini izledi ve 1936’da matematiksel fizik konusundaki teziyle aynı üniversitede doktorasını tamamladı. 1935-1938 arası Harvard Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak Val Vleck ve Bridgman ile birlikte çalışan Bardeen, 1938’de Minnesota Universitesi’nin fizik bölümünde asistan profesör oldu. O sıralar, London’m fenomenolojik kuramından esinlenerek üstün iletkenlik üzerine ilk çalışmalarına başladıysa da olumlu bir sonuç alamadı.

II.    Dünya Savaşı sırasında da, 1941 ’den 1945’e değin başkent Washington’daki Deniz Kuvvetleri Ordu Donatım Laboratuvarı’nda görevlendirildi. 1945’te Bell Telephone Laboratories’in yeni kurulmuş bir araştırma grubuna katılarak, katı cisimlerin elektronik özellikleri üstünde çalışmaya başlayan Bardeen, yarı iletkenlerin davranışlarını ilk kez bu kuruluşta Brattain ve Shockley ile birlikte inceledi. 1948’de transistörün bulunmasıyla sonuçlanan bu çalışmalarıyla, üç fizikçi 1956 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandılar.

Bardeen, 1951’de Illinois Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği ve fizik dalında profesör olduktan sonra, yeniden üstün iletkenlik konusunu ele aldı ve bu alana katkıları nedeniyle, 1972 Nobel Fizik Ödülü’ nü çalışma arkadaşları Cooper ve Schrieffer ile paylaştı. 1975’te Illinois Üniversitesi’nden Emeritus profesör olarak emekliye ayrılan Bardeen, Amerikan Fizik Derneği, Ulusal Bilimler Akademisi, Londra’ daki Royal Society, SSCB Bilimler Akademisi gibi pek çok bilim derneğinin de üyesidir.