Tarihi Şahsiyetler

John Augustus Roebling Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

ROEBLING, John Augustus (1806-1869)

Alman asıllı ABD’li mühendis. Asma köprü yapımcılığının öncülerinde ndir.

12 Haziran 1806’da Thüringen bölgesindeki Mühlhausen’de doğdu,22 Temmuz 1869’da New York’ta öldü. Berlin’de yapı mühendisliği öğrenimi gören Roebling, üç yıl kadar çeşitli yol yapımı projelerinde çalıştıktan sonra 1831 ’de ABD’ye yerleşti. Bir süre çiftçiliği denediyse de 1837’de yeniden mesleğine döndü ve Pennsylvania Eyaleti’nin kanal ve demiryolu projelerini üstlendi. 184l’de örgü çelik halat yapımı tekniğini geliştirdi ve Saxonburg’da bir fabrika kurdu. 1840’ların sonunda fabrikasını New Jersey Eyaleti’nin Trenton kentine taşırken, sayısız dalda etkinlik gösterecek bir sanayi imparatorluğunun kuruluşunu başlatıyordu. Bir yandan da asma köprü yapımcılığına yönelen ve oğlu Washington Augustus Roebling (1837-1926) ile birlikte gerçekleştirdiği dev köprülerle 19- yy yapı mühendisliğinin öncüleri arasına girmeyi başaran Roebling, en ünlü köprüsü olan Brooklyn köprüsünün yapılışı sırasında geçirdiği bir iş kazasının neden olduğu tetanoz hastalığından kurtulamayarak öldüğünde 63 yaşındaydı.

19.yy’ın başlarında, madencilik, taşımacılık ve yapı mühendisliği alanlarında kullanılan çelik halatlar, genellikle amaca uygun miktardaki tel ya da halatın yan yana konulduktan sonra, birbirlerine bağlanmasıyla elde ediliyordu. Ne var ki, bu halatlar çok ağır olmalarına karşın dayanıklılık ve esneklik açısından yetersizdiler. Yapı teknolojisinde bir aşama oluşturan Roebling halatları ise, çelik kabloların bir ana kablo etrafında örülmesi ve daha sonra tümünün burulması temeline dayanıyordu. Roebling’in ürettiği 1,5 km uzunluğunda ve 7,6 cm kalınlığındaki çelik halatlar, özellikle ABD İç Savaşı sırasında ordu birliklerince kullanıldı, daha sonra da tüm yapı mühendisliği alanlarında yaygınlaştı.

Geliştirdiği halatlar yardımıyla dev asma köprüler yapma olanağını bulan Roebling, 1845-1846’ da Pittsburgh’ daki Monongahela Nehri üzerinde bir köprü ve 1851-1855 arasında Niagara Şelalesi üzerinde bir demiryolu köprüsü yaptı, daha sonra oğlu Washington Augustus ile birlikte 1860’ta Allegleney Nehri, 1867’de de Cin-cinnati kentindeki Ohio Nehri üzerinde köprüler kurdu. Baba oğul Roeblingler’in en önemli yapıtı ise New York’ta East River üstündeki, Manhattan’ı Brooklyn’e bağlayan 486 m uzunluğundaki ünlü Brooklyn köprüsüdür. Tasarımı John Roebling tarafından gerçekleştirilen 1869’da başlatılan yapımıysa ancak 1883’te oğul Roebling tarafından tamamlanabilen Brooklyn köprüsü,
19.yy yapı mühendisliğinin ABD’deki en başarılı örneklerinden biridir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi