Tarihi Şahsiyetler

Johannes Kepler Kimdir, Hayatı, Buluşları, Hakkında Bilgi

KEPLER, Johannes (1571-1630) Alman astronomi, fizik ve matematik bilgini. Gezegenlerin devinimlerini açıklayan yasalarıyla tanınır.

27 Aralık 1571’de Württemberg’de, Weil der Stadt’ta doğdu, 15 Kasım 1630’da Regensburg’da öldü. Protestan olmasına karşın, Hollanda’da Ispan-yollar’la birlikte protestanlara karşı paralıaskerolarak savaşan ve bilinmeyen bir suç nedeniyle çarptırıldığı idam cezasından zorlukla kurtulabilen babasının çoğu zaman evinden uzakta olması yüzünden annesi ve büyükannesi tarafından, oldukça zor koşullarda büyütüldü. Başlangıçtan beri bozuk olan sağlığının üç yaşında yakalandığı, gözlerinin ve ellerinin zayıf kalmasına neden olan çiçek hastalığından sonra daha da kötüleşmesi yorucu işlerde çalışmasını olanaksızlaştırınca din adamı olmak üzere eğitim görme şansına kavuştu. Leonberg’de gördüğü ilköğreniminin ardından 1584’te Adelberg manastır okuluna, iki yıl sonra da Tübingen Universitesi’ne öğrenci hazırlayan okullardan birisine girdi. 1588’de, Katoliklere karşı verilen uğraşta gereksinim duyulan bilgili din ve bilim adamlarının yetiştirilmesine önem veren protestan yöneticilerden biri olan Württemberg dükünün yardımıyla Tübingen Üniversitesi’ne kabul edildi. Kopernik’in günmerkezli gezegen sistemini savunan tanınmış astronom Michael Maestlin’in derslerini de izlediği ve iyi bir astronomi bilgisi edindiği Tübingen’ den 1591’de lisansüstü derecesi aldı. Ardından ilahiyat öğrenimine başladıysa da, Graz’daki bir okulun matematik öğretmeninin ölümüyle boşalan yere aday gösterilmesi ve bu görevi istekli olmamasına karşın kabul etmek zorunda kalması, ilahiyat öğrenimini tamamlayamamasına neden oldu.

1594’te gittiği Graz’da 1595 yılı için hazırladığı bir takvimdeki öngörülerinin en önemlilerinin gerçekleşmesi üzerine kısa bir süre içinde astrolog olarak ün kazanan Kepler, 1596’da yayımladığı Mysterium cosmographicum (“Evrenin Gizleri”) adlı yapıtında açıkladığı gezegen sistemiyle de ünlü astronomların arasına katıldı. 1598’in sonlarında Graz’daki protes-tanların kenti terketmelerinin istenmesi üzerine önce Tübingen’e, daha sonra da Prag’a, Tycho Brahe’ın yanma gitti. Altı ay kadar Tycho Brahe’ın asistanlığını yaptıktan sonra Graz’a döndüyse de kısa bir süre sonra Graz’ı ikinci kez terketmek ve yine Prag’a, Tycho Brahe’m yanma gitmek zorunda kaldı. 1601’de ölen Tycho Brahe’m yerine Kutsal Roma imparatoru

II.Rudolph (1552-1612) tarafından imparatorluk ma-tematikçiliğine atandı ve Tycho Brahe’ın gezegenlerin devinimleriyle ilgili çalışmasını tamamlamaya koyuldu. Tycho Brahe’ın isteği üzerine Rudolph Cetvelleri adını verdiği bu yapıtla ilgili çalışmaları sırasında Mars’ın yörüngesini incelerken kendi adıyla anılan yasaların ilk ikisini buldu. 1611’de tahttan düşürülen II.Rudolph’un ertesi yıl ölmesiyle serbest kalan Kepler Prag’dan ayrılıp Linz’e yerleşti. Linz’de kaldığı on dört yıl içinde iki kitap yazdı ve Rudolph Cetvelleri’ ni tamamladı. Ancak 1627’de başlayan bir köylü ayaklanması sırasında Rudolph Cetvelleri’nin basımı engellenince Linz’den ayrılmaya karar verdi. Ertesi yıl Otuz Yıl Savaşları’nın başarılı komutanlarından Albrecht von Wallenstein’m çağrısına uyarak Zagan’a gitti. Bu arada Rudolph Cetvelleri’nin basımı Almanya’mn Ulne kentinde gerçekleştirilmişti. 1630’da Wallenstein’ın başkomutanlıktan alınmasından sonra Linz’de bıraktığı parasının gelirini almaya giderken imparatorla görüşmek amacıyla uğradığı Regensburg’ da yakalandığı bir hastalık Kepler’in ölümüne neden oldu.

İlgili Makaleler