Edebiyat

Johann Sebastian Bach Kimdir, Hayatı (Sanat Dünyası Şahsiyetleri)

Johann Sebastian Bach

 

Johann Sebastian Bach (21 Mart 1685 – 28 Temmuz 1750) dünyaca ünlü Alman klasik müzik bestecisi ve orgcudur.

Batı müziğinin meşhur sanatkarlarından. Almanya’da üç asır müzik eserleri veren sanatkar bir ailenin oğludur. Eisenach kasabasında 1685 yılında doğdu. Bulunduğu muhite göre iyi bir tahsil başlangıcında bulunduktan sonra Ohrdruf kasabasında orgculuk yapan ağabeyinin yanına gönderildi. İlk klavye ve org derslerini ağabeyinden aldığı tahmin edilmektedir.
edebi_sahsiyetler/bach 15 yaşından itibaren hayatını kazanması icab ettiğinden çalışmaya başlamış, rast geldiğinden bir şeyler öğrenmeye çalışmıştır. Yirmi yaşlarında ilk eserlerini bestelemeye başlamış. Kiliseden ayrılıp Weimar-Sachsen Dükasının yanında dokuz sene çalışmış, sonra Prens Leopold’un emrinde çalışmak üzere Cöthen’e gitmiştir. Bir müddet burada bulunduktan sonra 1722 yılında Leipzig’de Thomas Kilisesinin kantorluğuna getirilmiştir.

Ömrünün sonuna kadar bu görevde kalan besteci, 1750 yılının başında gözlerinden ameliyat olmuş, bundan birkaç ay sonra da ölmüştür (28 Temmuz l750).
Bach, değişik türlerde pekçok eser vermiştir. Yalnız bunların büyük bir kısmı kaybolmuştur. Yaşadığı yıllarda yıllarda pek meşhur olamayan Bach, ancak ölümünden elli yıl sonra tanınmaya başlamıştır.
Müzik sanatında, çok sesli müzikle armoniye dayanan yeni bir akımı ustaca kaynaştırmıştır.