Tarihi Şahsiyetler

Johann Rudolf Glauber Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GLAUBER, Johann Rudolph (1604-1668)

Alman, kimyacı. “Glauber tuzu” ve 17.yy’da tıbbi kimyanın gelişmesine katkısıyla tanınır.

1604’te Karlstadt kentinde doğdu, kimi kaynaklara göre 1668’de, kimilerine göre de 1670’te Amster-dam’da öldü. Küçük yaşta öksüz kaldı ve bütün Avrupa’yı dolaştı. Herhangi bir üniversite eğitimi görmeyen Glauber’in gizli ilaçlar ve büyülü sonuçlar verdiğine inandığı karışımlara karşı duyduğu ilgi bu alanda çalışmasına yol açtı. Daha 21 yaşındayken, hidroklorik asitin, sülfürik asit ile bilinen sofra tuzu olan sodyum klorürün tepkimesinden oluşacağını buldu. Bu, hidroklorik asit elde etmenin o güne değin bulunmuş en etkin yoluydu. Ancak Glauber’in daha çok ilgisini çeken hidroklorik asit değil, bu tepkimenin artığı, yani sodyum sülfat oldu. Daha sonraları “harika tuz” diye adlandırdığı ve bugün bile “Glauber tuzu” denilen nötr sodyum sülfatın müshil etkisi
üzerinde araştırmalar yaptı.

1655’te Amsterdam’a yerleşen ve burada satın aldığı bir evi laboratuvara dönüştüren Glauber, 17.yy’da simyadan kimyaya geçiş sürecinin tipik bir örneği olan bu laboratuvarda, gizli tuttuğu yöntemlerle tıbbi amaçlara yönelik olarak ürettiği kimyasal maddeleri satarak yaşamını kazandı. Sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit ile bunların tuzlarını ayırt etti , bugün aseton ve benzen diye bilinen organik bileşikleri elde etti.

Laboratuvar araştırmaları ve kırka yakın yapıtıyla modern kimya bilimine ulaşan gelişmelerde bir yeri olan Glauber doğal kaynakların insanların daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak amacıyla nasıl kullanılabileceği üzerinde de çalışmalar yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Opera omnıa chymica, 1658, Fumi novi philosophid, 1651.

•    KAYNAKLAR: E.Pietsch, Johann Rudolph Glauher; Der Mensch, Sein Werk und seine Zeit, 1956.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler