Tarihi Şahsiyetler

Johann Joachim Becher Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BECHER, Johann Joachim (1635-1682)

Alman kimyacı ve iktisatçı. Flojiston kuramının öncülerindendir.

6 Mayıs 1635’te Speyer kentinde doğdu. Ekim 1682’de Londra’da öldü. Otuz Yıl Savaşları’ndan sonra yoksul düşmüş Lutherci bir papazın oğluydu. Bir yandan ailesini geçindirmek için çalışırken, bir yandan da öğrenimini sürdürdü. 1666’da Mainz Üniversıtesi’nde tıp profesörü oldu.

Bazı Alman prenslerinin yanında danışman olarak çalıştı. Bavyera prensine Güney Amerika’da koloni kurmanın ve bez ticaretini tekelleştirmenin yararlarını anlattıysa da tüccarların gösterdiği tepki nedeniyle Viyana’ya kaçmak zorunda kaldı. Avusturya Kralı I. Leopold’un iktisadi danışmanı oldu. Bu dönemde iktisadi ve siyasi konular üzerine birçok yazı yazdı. Hem doğrudan, hem dolaylı olarak hükümetin güncel iktisadi politikasını etkiledi. Bec-her’in önerisiyle hükümet maliye ve iktisat politikasını merkezileştiren Avusturya Ticaret Kollogyumu’nu kurdu.

Siyasi görüş olarak mutlak monarşiden yana olan Becher, iktisadi alanda Merkantilizm’in Almanya’daki yansıması olan Kameralizm’in savunucularmdandı. Her alanda devletin birincil görev üstlenmesi gerektiğini düşünen Becher, din, ahlak, eğitim, içişleri ve vatandaşların korunması konularını düzenleyecek beş devlet kuruluşu önerdi. Bccher’e göre ülkenin gücünü belirleyici etmen, verili iktisadi koşullarla nüfus artışı arasındaki ilişkiydi ve iktisadi olayları bu ilişkiyle açıklıyordu. Her türlü tekeli ekonominin baş düşmanı olarak görüyordu ve tekeller nedeniyle ortaya çıkan fiyat dalgalanmalarının üretim, tüketim ve nüfus artışım olumsuz etkilediğini söylüyordu. Hükümet her an kullanıma sunulabilmek üzere temel tüketim mallarını hazır tutmalıydı. Bunun yapılabilmesi için devlet tarafından fabrikalar, satış yerleri ve bankalar kurulmalı, sağlam bir para sistemi olmalıydı.

İlgili Makaleler