Tarihi Şahsiyetler

Johann Fredrich Struensee Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

STRUENSEE, Johann Fredrich (1737-1772)

Alman asıllı DanimarkalI devlet adamı. Başbakanlık döneminde Aydınlanma Despotizmi’nin uygulayıcısı olmuştur.

5 Ağustos 1737’de Halle’de (bugün DAC’de) doğdu, 28 Nisan 1772’de Kopenhag’da öldü. Tıp öğrenimi gördükten sonra Altona’da (bugün FAC’de) doktorluk yaptı. Orada Danimarkalı soylularla kurduğu dostluğun yardımıyla, 1768’de akli dengesi bozuk olan Danimarka Kralı VlI.Christian’ın (1766-1808) doktoru olmayı başararak, kralla birlikte Avrupa turuna çıktı. 1769’da kraliyet doktoru oldu. Âşığı olduğu kraliçe Caroline Mathilde (1751-1775) ile birlikte kralı da etkisi altma alan Struensee, 1770’te ülke yönetiminde söz sahibi olmaya başladı. Danimarka’yı Rusya’nın tehdidinden kurtarmak ve İsveç’ le ittifak yapmak çabasına girişti. Gücünü pekiştirmek için devlet konseyini ve ardından da Norveç genel valiliği makamını feshetti. 1771’de kral tarafından başbakanlığa atanan Struensee’ye kont unvanı verildi.

18.yy’da Avrupa’yı saran ve Aydınlanma Despotizmi olarak adlandırılan baskıcı mutlakiyetçi yönetimin tipik uygulayıcılarından biri olan Struensee, kralı soylulara karşı güçlendirmeye yönelik birçok reform gerçekleştirdi. Soyluların ayrıcalıklarını sınırlayan uygulamalar getirdi. Köleliği ve işkenceyi yasakladı, basın özgürlüğünü gerçekleştirdi. Danimarka köylülerinin zorunlu olduğu yaklaşık haftada üç günlük angarya çalışma süresini kısalttı. Kopenhag belediye yönetimini yeniden düzenledi, devlet harcamalarında kısıntı yaptı.

Uygulamaya koyduğu reformlar sonucu güçlerini yitiren soylu toprak sahiplerinin düzenlediği bir komployla kraliçeyle birlikte tutuklandı ve krala ihanet suçundan ölüme mahkûm edildi. Struensee’nin idamından sonra Caroline de Danimarka dışına çıkarıldı. Danimarka’da yeniden soyluların egemen olduğu bir yönetim kuruldu. Struensee’nin 1770-1772 arasındaki kısa yönetimi, Avrupa’da Aydınlanma Despotizmi’nin soylular karşısında yenilgiye uğradığı uygulamalardan biri olarak tarihe geçti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler