Filozof Biyografileri

Johann Bernhard Basedow Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BASEDOW, Johann Bernhard (1724-1790)

Alman eğitimci. Geleneksel eğitim yöntemine karşı “doğal eğitim” yönteminin uygulandığı Philantropinum Okulu’nun kurucusudur.

11    Eylül 1724’de Hamburg’da doğdu. 25 Temmuz 1790’da Marburg’da öldü. İlk ve ortaöğrenimini Hamburg’da gördü. Evde annesinin davranışlarından ve okulda gördüğü ağır manevi baskılardan yılarak 17 yaşında Holstein’e kaçtı. Bir doktorun yanında işe girdi. Ondaki yeteneği sezinleyen doktorun sürekli telkinleri ile eve döndü ve 1745’te Leipzig Universite-si’nde teoloji ve felsefe öğrenimine başladı. 1748’de Kiel Universitesi’ne geçti ve oradan mezun oldu. 1749’da Holstein’da, özel öğretmenlik yaptığı sırada uyguladığı yöntemlerde gösterdiği başarı, Danimarka hükümetinin dikkatini çekti ve 1753’te Zeeland adasındaki Soröe Akademisi’nde ahlak felsefesi profesörü oldu. Ancak, çağın eğitsel ve toplumsal anlayışına karşı çıktığı için eğitim çevrelerine ters düştü. 1761’de Altona Lisesi’nde çalışmaya başladı; bu kez de din adamlarıyla geçinemedi.

Philantropinum okulu
Basedow, tasarladığı eğitim reformunu uygulamak için özellikle parasal yönden destek sağlamak amacıyla, 1768’de yöneticilere, zenginlere, bilim adamlarına, bilim kuruluşlarına çağrıda bulundu. Kısa zamanda yeterli yardımı topladı. 1774’te bütün kitaplarını Elementarwerk adı altında toplu olarak yayımladıktan sonra, Anhalt-Dessau Prensi Leopold’un desteğindePhilantropinum adlıünlüokulunuaçtı.Okul kısa sürede büyük bir başarı kazandı ve ilgi gördü. Önceleri Salzmann, Campe, Wölke gibi çağın ünlü eğitimcilerinin katıldığı öğretim kadrosu sonraları daha da genişledi. Kant, Göethe gibi düşünür ve edebiyatçıların inceleme ve kitaplarına konu oldu. Özellikle Kant, bu girişimi eğitimde örnek alınması gereken bir devrim olarak nitelendirdi. Ancak Base-dow, yöneticilikte, eğitimciliğinde olduğu kadar başarılı değildi. Biraz da geçimsiz bir kişiliği vardı. Nitekim okulun büyük yükünü çeken Wölke ile görüş ayrılığına düştü ve 1778’de bu kurumun yöneticiliğini bıraktı. Bundan sonra, Dessau’da özel öğretmenliğe başladı ve çeşitli yazılar yazdı. Yaşamını, sonuna değin böylece sürdürdü. Basedow’un kurduğu Philantropinum adlı okul ise 1793’te kapandı.

Basedow’un yaşadığı dönem, Batı’da skolastik eğitimden çağdaş eğitime geçiş yıllarıdır. Klasik, kuramsal, yaşamdan kopuk, koyu dindar eğitim sistemine ilk olarak etkili bir biçimde karşı çıkan Comenius ve gene aynı tepkiyle eğitimde Naturalizm akımını düşünsel düzeyde başlatan Jean Jacques Rousseau, Basedow’u etkilemişlerdir. Nitekim Base-dow’un ilköğretim çağındaki çocuklar için bir ders kitabı olarak geliştirdiği Elementarwerk, Comeni-us’un kitabı OrbisPictus’un devamı olarak nitelendirilir. Ana, baba ve öğretmenlere yol göstermek amacı ile yazdığı Methodenbuch für Vater und Mütter der Familien und Völker adlı kitabında ise, Rousseau’nun yöntemleri yorumlanmış ve geliştirilmiş bir biçimde sunulmuştur. Çocukluk ve gençliğinde annesinden ve okul çevresinden gördüğü bunaltıcı baskıların kişiliğinde yarattığı etkilerin, çağının eğitsel ortamı ve tepkisel birikimiyle birleşmesi sonucunda, Basedow, eğitim alanının ünlü bir uygulama adamı olarak ortaya çıkmıştır.

İlgili Makaleler