Tarihi Şahsiyetler

Joao Goulart Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

GOULART, Joâo (1918 – 6 Aralık 1976, Mercedes, Arjantin)

Brezilyalı devlet adamı. 1961-1964 arasında devlet başkanlığı yapmıştır.

Joâo Betchier Margues Goulart 1 Mart 1918’de Rio Grande bölgesinde Sao Borja’da doğdu. 1939’da Porto Alegre Hukuk Okulu’nu bitirdi. Bir süre hukukçu olarak çalıştıktan sonra siyasi yaşama atıldı. 1945’te devlet başkam Vargas’ın kurduğu hükümet yanlısı Brezilya İşçi Partisi’ne (Partido Trabalhista) girdi, 1950’de parti başkanlığına getirildi. 1953’te Vargas’ın devlet başkanlığı sırasında çalışma bakanı oldu, ancak 1954’te ordu tarafından istifaya zorlandı.

Goulart, Kubitschek’in devlet başkam olduğu 1956 seçimlerinde başkan yardımcılığına seçildi. Ocak 1961 seçimlerinde Quadros devlet başkanı, Goulart başkan yardımcısı seçildi. Ağustos 1961’de, devlet başkam Quadros görevinden istifa etti. Muhafazakârlar ve bazı yüksek rütbeli subaylar, fazla radikal buldukları Goulart’m devlet başkanlığına getirilmesine karşı çıktılar. Bu sırada resmi bir ziyaret için Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan Goulart’m devlet başkanlığı tartışması, ordunun bölünmesine ve ülkede ciddi karışıklıklara neden oldu. İç savaş tehlikesi karşısında ortak bir çözüm arayan taraflar, Goulart’ın yetkilerinin kısıtlanarak devlet başkanı olmasına karar verdiler. Başkanlık yetkilerinin kısıtlanması için gerekli anayasal değişiklikler yapıldıktan sonra, 7 Eylül 1961’de devlet başkam oldu. 6 Ocak 1963’te yapılan bir halkoylamasıyla yetkilerini yeniden kazandı.

Devlet başkanlığı döneminde ülke ekonomisi daha da kötüledi. Halkın talep ettiği sosyal reformları gerçekleştirmeyi deneyen Goulart, toprak reformu yaptı, yağ rafinerilerini devletleştirdi ve tarım işçilerinin sendikalaşmasına izin veren yasayı çıkarttı. Mart 1964’te toprak sahipleri ile köylüler arasında olaylar çıktı. 26 Mart’ta denizcilerin ayaklanmasını bastırmaktan kaçınması gerekçe gösterilerek, 31 Mart 1964’te askeri darbeyle devrildi ve Uruguay’a sürgüne gitti. 26 Nisan 1967’de gıyabında görülen bir dava sonunda, delil yetersizliğinden beraat etti.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler