Edebi Şahsiyetler

Joan Littlewood Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LITTLEWOOD, Joan (1914 – 20 Eylül 2002)

İngiliz tiyatro yönetmeni ve oyuncusu. Siyasal ve deneysel oyunlarıyla tanınmıştır.

Joan Maud Littlewood, Londra’da doğdu. Öğrenimini Royal Academy of Dramatic Arts’ta tamamladı. Folk şarkıcısı ve tiyatrocu olan kocası Evan MacColl ile birlikte 1933’te, Manchester’da Theatre of Action ve 1934’te de Theatre Union topluluklarını kurdu. II.Dünya Savaşı sırasında radyo için belgesel programlar hazırladıysa da sonraları siyasal düşünceleri nedeniyle BBC’den uzaklaştırıldı. 1945’te Manchester’da ünlü Theatre Workshop topluluğunu kurdu. Bu toplulukla İngiltere’de ve Avrupa’nm birçok ülkesinde oyunlar sahneledi. Film yapmak için bir yıl tiyatroya ara verdi.

Yönettiği oyunlardaki yorumlarında Brecht’ten etkilendiği görülür. Seyircinin oyuna katılmasına önem vermiştir. Oyuncuları, metnin yorumlanmasında özgür bırakmış, topluluk içinde ortak çalışmayı benimsemiştir. Topluluğun dönemin popüler şarkıları ile gazete manşetlerini kullanarak gerçekleştirdiği, I.Dünya Savaşı’nı eleştiren Oh What a Lovely War! (“Ah Ne Güzel Bir Savaş”) adlı oyun, metnin hazırlanmasından sahnelenmesine kadar böyle ortak bir çalışmanın ürünüdür.

•    YAPITLAR (başlıca): Yönettiği Oyunlar: Aslan Asker Şvayk, 1955; Cesaret Ana Ve Çocukları, 1955; The Quare Fellow, 1956, (“İdamlık”); The Hostage, 1958, (Gizli Ordu); Fings Ain’t Wot They Used T’Be, 1959, (“Hiçbir Şey Eskisi Gibi Değil”); Oh What a Lovely War!, 1961, (“Ah, Ne Güzel Bir Savaş”). Yönettiği Filmler: Sparrows Can’t Sing, 1963; Oh What a Lovely War!, 1969, (“Ah, Ne Güzel Bir Savaş”).

•    KAYNAKLAR: H.Goorney, The Theatre Workshop Story, 1981.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi