Edebi Şahsiyetler

Jimi Hendrix Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HENDRIX, Jimi (1942-1970)

ABD’li gitarcı ve şarkıcı. En yaratıcı pop müzikçilerinden biridir.

James Marshall Hendrix 27 Kasım 1942’de Washington Eyaleti’nde, Seattle’da doğdu, 18 Eylül 1970’te Londra’da öldü. Yoksul bir zenci ailenin çocuğu idi. On yaşındayken annesi öldü. On bir yaşında gitar çalmaya heveslenince bahçıvan olan babası ona bir gitar aldı. Hendrix bu çalgıyı o denli çabuk öğrendi ve kendisini öylesine geliştirdi ki, ertesi yıl babası kendi saksofonunu satarak ona bir elektrikli gitar aldı. On altı yaşında, yoksulluk yüzünden öğrenimini bırakmak zorunda kaldı ve rock and roll topluluklarında çalışmaya başladı. 1963-1964’te paraşütçü olarak askerlik yaptıktan sonra, çok sayıda müzik topluluğunda çalarak ABD’yi dolaştı. 1965’te ilk topluluğunu kurdu. New York’ta, Greenwich Village’daki bir kulüpte çalarken, dönemin ünlü pop müzik sanatçılarının dikkatini çekerek adını duyurdu. Eski Animals topluluğunun bas gitarcısı, plak yapımcısı ve menajer Chas Chandler’ın önerisi üzerine 1966’da İngiltere’ye gitti. Chandler Londra’ da, Noel Redding’in bas gitar, Mitch Mitchell’in de davul çaldığı Jimi Hendrix Experience adlı topluluğu kurdu.

Hendrix kısa sürede dönemin bütün gitarcılarını geride bıraktı, topluluğuyla yaptığı “Hey Joe”, “Purple Haze”, “Foxy Lady” gibi parçalarla, albüm kayıtları ve başarılı konser dizileriyle büyük ün sağladı. 1967’de çıkan ve Hendrix’in olağanüstü gitar tekniğini sergileyen Are Yon Experienced ve Axis: Bold as Love albümleri şaşkınlık ve hayranlıkla karşılandı. 1968’de, Electric Ladyland albümünden sonra topluluk dağıldı. Hendrix değişik müzisyenlerle çalışmalarını sürdürdü. 1970’te Londra’da, uykusunda bir rahatsızlık geçirdi, aldığı uyku haplarının etkisiyle kendine gelemedi ve sağlık görevlilerinin de ihmali sonucu öldü.

Hendrix, rock and roll, blues, rock and blues türlerindeki geniş bilgisi ve yeteneği, gitarına olağanüstü egemenliği ve yaratıcı zekâsıyla döneminin en önemli gitarcısı oldu. Gitarın ve elektronik düzeninin sağladığı tüm olanakları sonuna dek kullanarak gitar üzerinde olanaksız gibi görünen denemeler yaptı. Aynı zamanda iyi bir söz yazarıydı. Sahnedeki rahatlığı ve konser sonlarında gitarım parçalamaya, yakmaya dek vardırdığı gösterileriyle de ilgi toplamıştı.

•    YAPITLAR (başlıca): Albüm: Jimi Hendrix and Curtis Knight (C.Knight ile), 1965; Are You Experienced, 1967; Axis: Bold as Love, 1967; Electric Ladyland, ikili, 1968; Cry of Love, (ö.s.), 1971; War Heroes, (ö.s.), 1972.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler